Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PostgresSQL na Windows
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
carramba
no dobra Panowie i Panie mam taki problem :
postawilem postgresa na windzie zeby zobaczyc jak to bedzie sie sprawowac i wszystko jest ladnie pieknie dopoki nie zaczynam wydawac polecenia :

DROP TABLE nazwatabeli CASCADE | RESTRICT;

i w tym momecie postgres wyrzuca mi nastepujacy blad :

ERROR: parser: parse error at or near "CASCADE"

wie ktos moze jak to uruchomic ? I drugi problem jak stworzyc widok w ktorym bede mogl wykonywac polecenie UPDATE INSERT itp itd.
cichy
Sorry za OT ale masz mozę jakiś link do informacji jak postawić postgresa na windzie?
bo nie moge znaleźć nigdzie tego.

Pozdro
Jabol
Cytat
DROP TABLE nazwatabeli CASCADE | RESTRICT;
Troche nie zeozumiałeś manuala (?). Oznacza to, że jak usuwasz tabele to możesz wydać polecenie
[sql:1:a80c648bc9]DROP TABLE nazwatabeli CASCADE;[/sql:1:a80c648bc9]albo[sql:1:a80c648bc9]DROP TABLE nazwatabeli RESTRICT;[/sql:1:a80c648bc9]Trzeba się uczyć czytać manuala...
carramba
zrozumialem manuala smile.gif przytoczylem tylko z niego polecenie oczywiste jest ze nie wpisuje RESTRICT i CASCADE jednoczesnie. Kazde z tych polecen z osobna mi nie dziala niestety sad.gif
carramba
Jasne smile.gif

TUTORIAL DO STAWIANIA POSTGRESA NA WINDZIE :

sciagasz sobie program ktory sie zwie : phptriad2.11 lub jakikolwiek inny zawierajacy server apache ktory instalujesz phptriad zainstaluje sie na C:apache

sciagasz binaria do php ale nie wersje 5.0 tylko starsze php-4.34 na 5.0 nie udalo mi sie uruchomic rozszerzenia php_pgsql sciagasz rowniez rozszerzenie mcrypt.dll i libmcrypt.dll znajdziesz na stronie http://www.devside.net/web/server/win32/php-bin instalujesz to cudo w swoim katalogu C:apachephp mozesz wczesniej skasowac to wszystko co jest obecnie pod ta sciezka

sciagasz binaria do postgresa dla windows w wersji 7.2.1 znajdziesz je na postgres.org niepamietam dokladnie gdzie ale na pewno na tej stronie.
przegrywasz wszystko z pliku *.zip do katalogu C:apachepgsql i edytujesz plik autoexec.bat na dysku C: wstawiasz tam nastepujace linie :

set APACHE=C:apache
set EXTEND=C:apachephpextensions
set PGHOME=C:apachepgsql
set PGDATA=%PGHOME%data
set PGLIB=%PGHOME%lib
set PGHOST=localhost
set PATH=%PGHOME%bin;%PATH%

restartujesz komputer i w menu uruchom w starcie wpisujesz initdb
utworzy to twoja baze danych ktorej ownerem bedzie bierzacy uzytkownik komputera, uruchamias postgresa polecenie w menu start uruchom pg_ctl start lub postmaster -i teraz musisz dodac baze danych o tej samej nazwie co nazwa biezacego uzytkownika komputera robisz to poprzez menu uruchom w starcie wpisujesz polecenie createdb nazwauzytkownikakomputera po tym wszystkim powinienes miec dostep do psqla czyli programu zarzadzajacego postgresem wpisujesz w tym samym menu start : psql

Jesli chcesz postawic strone wgrywasz ja do katalogu C:apachehtdocs i uruchamiasz apacha, jesli php powie ci ze nie widzi postgresa to musisz zrobic jeszcze dwie rzeczy :

pierwsza to wyedytowanie pliku C:apachepgsqldatapg_hba.conf
wstawiasz tam na samym koncu dwie linie :
local all trust
host all 127.0.0.1 255.255.255.255 trust
zadziala to w ten sposob ze masz dostep do postgresa bez hasla jak chcesz miec z haslem to trust zamieniasz na password

druga sprawa to wyedytowanie pliku C:apachephpphp.ini
edytujesz nastepujace linie :
upload_tmp_dir = C:apachetmp
extension=php_pgsql.dll
extension=mcrypt.dll
extension=php_gd2.dll
trzy ostatnie beda juz wpisane wystarczy je odznaczy aha wazna sprawa musisz wgrac pliki mcrypt.dll do katalogu C:apachephpextensions zastap ten co tam jest i libmcrypt.dll wgraj do katalogu C:apachephpdlls

jak by byly problemy sloze pomoca marcin@marcinsznyra.info
wiem ze ten sposob instalacji jest dosyc zawily ale jak na razie nie znalazlem lepszego
tsharek
a działa to pod win98?

ściągnołem PeerDirect PostgreSQL beta, postępowałem zgodnie z instrukcjami, dałem setenv z odpowiednimi katalogami, poczym initdb działa ok, pg_ctl start pisze że "postmaster sucessfully started". ale gdy odpalam psql to..
.PSQL.EXE: could not connect to server: Socket error, no description available. (0x0000274D)
Is the server running on host localhost and accepting
TCP/IP connections on port 5432?

proszę o jakieś rady. z góry dziękuję
carramba
sproboj odpalic postgresa przez postmaster -i ta opcja jest wymagana gdy laczysz sie z innych hostow niz localhost, czasami na windzie postgres nie rozpoznaje hostu np. jak jest zle wyedytowany plik pg_hba.conf, z opcja -i powinno byc wszystko ok, jesli nie bedzie sproboj w pliku pg_hba.conf ustawic zamiast password ustawienie : trust lub ident
carramba
nie zapomnij utworzyc bazy danych o nazwie takiej samej jak twoje konto w windows, bez tego tez nie uruchomisz psqla
tsharek
witam:)
postmaster -i wywalił mi:
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: database system was shut down at 2003-12-02 17:50:44
Europa îrodk
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: checkpoint record is in pg_xlog/0000000000000000 at
offset 2184860
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: redo record is at 0/21569C; undo record is at 0/0; s
hutdown TRUE
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: next transaction id: 541; next oid: 16557
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: database system is ready
2003-12-03 12:03:04 FATAL 1: Database "Tsh" does not exist in the system catalo
g.
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: shutting down
2003-12-03 12:03:04 DEBUG: database system is shut down
sad.gif
a jak się utwarza bazę danych?
carramba
w menu start powinienes wpisac :
createdb Tsh
i powinno dzialac
carramba
http://techdocs.postgresql.org/guides/Inst...allingOnWindows

adres do binarii postgresa na windows
tsharek
dzięki za odpowiedzi:) ale se nie poradziłem przy instalacji (kożystałem wczesniej z tego opisu jak i innych). ale problem rozwiązałem (doraźnie)smile.gif zainstalowałem na kolegi kompie ktury ma xp i po lanie się łacze:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.