Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]file_exists()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Leeddo
witam, probuje sprawdzic czy plik istnieje na c:/
  1. <?php
  2. if(file_exists("C:autoexec.bat")){
  3.  
  4. echo "Jest autoexec";
  5.  
  6. }
  7. ?>

1. <?php
  2. if(file_exists("C:1.txt")){
  3.  
  4. echo "Jest 1.txt";
  5.  
  6. }
  7. ?>

moze mi ktos wyjasnic dlaczego autoexec.bat zwraca oczekiwany wynik, a 1.txt juz nie ? oczywiscie plik 1.txt znajduje sie na dysku winksmiley.jpg
Darti
Bo przy użyciu cudzysłowów podwójnych zawartość jest interpretowana przez php.
Zajrzyj do manuala: http://www.php.net/manual/pl/language.type...g.syntax.double

żeby tego uniknąć użyj pojedynczych cudzysłowów
phpion
Cytat(Darti @ 15.11.2007, 01:23:53 ) *
Bo przy użyciu cudzysłowów podwójnych zawartość jest interpretowana przez php.

No i? Co to ma do rzeczy?

@Leeddo:
spróbuj zapisać ścieżkę z podwójnym backslashem:
Kod
C:\\1.txt
Darti
Cytat(phpion.com @ 14.11.2007, 23:37:50 ) *

niby nic... ale spróbuj sobie wyświetlić
  1. <?php
  2. echo "1";
  3. ?>
i też otrzymasz kwadracik zamiast \1
drPayton
Cytat

Wygląda na to, że autoexec po prostu jest w tym momencie wykonywany blinksmiley.gif

No w każdym bądź razie wystarczy zamienić cudzysłowy na apostrofy jak zasugerował @Darti i będzie działało jak należy

added:
Przy założeniu, że mamy to w cudzysłowach:

Co do tego autoexeca: czekam na odpowiedź kogoś kto wie na pewno co tu się dzieje.
Zmieniłem rozszerzenie z 1.txt na 1.bat -> bez zmian, tego jakby nie wykonał. Dałem tam zawartość autoexeca - też bez rezultatu. Zgłupiałem przyznaję...

added2:
Zgłupiałem jeszcze bardziej: Zmieniłem nazwę z 1.bat na a.bat i poszło. Cyfra nie może być pierwszym znakiem w nazwie. Kosmos...
nevt
PODSTAWOWA sprawa:

PHP INTERPRETUJE łańcuch ujęty w "podwójny cudzysłów", to znaczy między innymi, że zamienia nazwy zmiennych ($cos_tam) na ich wartości, a także wymienia niektóre znaki poprzedzone ukośnikiem \ na znaki specjalne. Np. "\n" daje znak nowej linii, "\t" znak tabulatora, a "\1" znak chr(1) ! ! !. Żeby zapisać ukośnik w cudzysłowach, należy go powtórzyć, czyli "\\" jest tożsame z \

Natomiast łańcuch ujęty w 'apostrofy' NIE JEST INTERPRETOWANY.

Czyli rozwiązanie problemu to po prostu:
  1. <?php
  2. if( file_exists( "C:1.txt" ) )
  3.  
  4. // ALBO
  5.  
  6. if( file_exists( 'C:1.txt' ) )
  7. ?>
Leeddo
dziekuje wszystkim za odpowiedzi, "C:\\1.txt" daje pozadany rezulatat smile.gif

pozdrawiam
drPayton
@nevt: A teraz przeczytaj o czym pisałem i zastanów się raz jeszcze...
To żeby działało jak trzeba (dwa sposoby o których napisałeś) to oczywiste, tego nie ruszam. Moje "zagwozdki" dotyczyły zupełnie czegoś innego. Czytanie ze zrozumieniem się kłania... aaevil.gif Oczywiście zagwozdki wzięły się jedynie z godziny, która była na cyferblacie winksmiley.jpg
nevt
drPayton - publicznie zwracam honor.

faktycznie - zaprezentowałem czytanie bez zrozumienia treści.

moje wyjaśnienie powinno byc adresowane do kolegi phpion.com... autora jakże wdzięcznej wypowiedzi: "No i? Co to ma do rzeczy?"

Więc wybacz, jeśli kontekst wypowiedzi cię uraził, bo poza tym napisałem tylko prawdę i całą prawdę o cudzysłowach i apostrofach, więc może komuś się to przyda.

Btw. u mnie na localhoscie file_exists() NIE WYKONUJE pliku autoexec.bat... ciekawa sprawa...
phpion
:/ Fakt, sorry, zbyt pochopne stwierdzenie. Ale motyw z podwójnym backslashem również był trafiony tongue.gif
drPayton
@nevt spoko, to było w żartobliwej formie winksmiley.jpg

A teraz, biorąc pod uwagę, że pora dnia umożliwia mi racjonalne myślenie wyjaśnię sytuację: Jeżeli mamy w apostrofach to nic nas nie obchodzi, więc pomijam; a jeśli w cudzysłowach to tak:
  1. <?php
  2. file_exists("c:1abc.bat")
  3. ?>

Ciąg parsowany, dla php jest to przełącznik \1, więc nazwa pliku ma postać abc.bat (więc nie istnieje, w przykładzie autora tematu jest to .txt [kropka i rozszerzenie])

Czyli to o czym pisałeś. Ta nocna zagwozdka wzięła się z tego, że zapomniałem o istnieniu czegoś takiego jak \1, więc to ja powinienem przeprosić, co niniejszym czynię smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.