Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zakladanie kont email z poziomu www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
budzyk
Witam,
chcialbym aby uzytkownicy mojej strony mogli z poziomy www zakladac sobie konta pocztowe na moim serverze, tak jak dzieje sie to na wielu serwisach w stylu wp.pl czy o2.pl. Nie mam pojecia jak sie do teego zabrac, moglibyscie troche pomoc? Moglbym niby przechwycic metode jak robi to cpanel, i potem zaimplementowac w skrypcie ale wtedy musze jakos zalogowac usera do cpanelu a to raczej niebezpieczne. wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle.
cicik
Po pierwsze musisz poznać Linuxa. Skoro masz własny serwer to pewnie już znasz.
Zainstaluj postfixa + cyrusa + bazę danych MySQL lub PostgreSQL + clamava + spamassasina.
Skonfiguruj postfixa i cyrusa żeby pobierał dane z bazy.
Wtedy nowe konta tworzysz przez dodanie nowego rekordu do odpowiedniej tabelki.

Mam u siebie na testowym serwerku takie rozwiązanie połączone jeszcze z MyDNSem i ProFTPd, które też czytają dane z bazy.
Jestem teraz na etapie testów ale wygląda, że pracuje ładnie. Jeszcze muszę dopisać zgrabny silnik, który będzie tym zarządzał.
Dynuel
a istnieje możliwość zrobienia tego przy użyciu jedynie php i mysql, oraz technik oferowanych przez komercyjne serwery, np. taki bussines serwer pro http://home.pl/serwery ? bo i ile się nie mylę to są przecież chyba gotowe skrypty do zarządzania pocztą, no chyba ze one są tylko do sprawdzania jej a nie tworzenia i zarządzania nowymi kontami
Kocurro
Jeśli masz konto na serwerze z cPanelem lub DirectAdminem zajrzyj an phpclasses.org - tam są gotowe klasy nakładkowe.
Jeśli masz konto na serwerze z Pleskiem - musisz poszukać gotowej klasy (gdzieś jest w necie) lub samemu napisać.

Jeśli masz konto na home.pl to musisz samemu napisać kod oraz modlić się by działał winksmiley.jpg

pozdr.
wlamywacz
serwer != hosting

tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.