Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić kto jest online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
michu2510
Często widze pytania jak zrobić system kto jest online. Postanowiłem więc przejrzeć jak to zrobili inni.
1. W bazie jest tabela z tym kto jest online.
2. Jeżeli coś zrobimy to uaktualnia baze ze jesteśmy.
3 jeżeli się wylogujemy to uaktualnia baze, że nas nie ma.
Teraz co zrobić jak ktoś się nie wyloguje a wyłączy np przegladarke. Ja osobiście znam 3 sposoby.
1. Po 10 min nieaktywności aktualizuje baze ze nas nie ma.
2. Przy pomocy ajaxa aktualizuje co 1 min ze jestesmy online. Jeżeli nie dostanie odpowiedzi po minucie jesteśmy nieaktywni.
3. Przy wyłączeniu przeglądarki za pomocą js ustawiamy by nas wylogował( działa tylko przy wyłączeniu przeglądarki nie jak np zresetuje się pc)

Jak się wam to podoba czy są jeszcze jakieś możliwości?
Moli
Ja bym to zrobił tak.
1) W bazie przechowujesz czas wejscia na strone oraz ID uzytkownika.
2) Jakis użytkownik wchodzi na strone, zapisuje się czas oraz jego ID (0, jeśli to nie zalogowany użytkownik)
3) Sprawdzasz co jakis czas czy uzytkownik jest na stronie. Myślę że lepiej bez użycia ajaxa, po prostu przy odświerzaniu strony sprawdzać baze.
4) Usuwasz z bazy wpis jeśli już nie ma tego użytkownika, a czas przekroczył maksymalny. Jeśli jest, uaktualniasz czas.
michu2510
czyli sposób 1 biggrin.gif czy sa jeszcze jakieś obcje ja za źródła wziąłem php-fusion i phpBB
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.