Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Problem - Wyświetlanie w iframe linków pobranych z bazy na podstawie id pobranego z adresu URL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil Rybczyński
Witam,

z adresu URL odczytywana jest zmienna id:
http://127.0.0.1/~strona/pokaz.php?id=5

Potem jest zapytanie do bazy.
Potem chciałby aby to wszystko co zostanie wzięte z bazy, wyświetlone było w ramce.

1. <?php
  2. require_once("mod/config.php");
  3. require_once("mod/polacz.php");
  4.  
  5. /*zamienia wszystko co jest w adresie url na zmienne*/
  6. $adres = explode ('?', $adres);
  7. $adres = explode ('&', $adres[1]);
  8. foreach ($adres as $a)
  9. {
  10. $a = explode ('=', $a);
  11. $a[0] = $a[1];
  12. }
  13.  
  14.  
  15.  
  16. $pytanie=@mysql_query("select * from film WHERE `id`='$id'");
  17. if(!$pytanie)
  18. {
  19. print"Przepraszamy, ale w tej chwili nie mozemy obsluzyc tego odwolania. Wystepuj
    e pro
  20. lem z baza. Sprobuj z chwile.";
  21. }
  22. $row=@mysql_fetch_array($pytanie);
  23.  
  24.  
  25. ?>
  26.  
  27.  
  28.  
  29.  
  30. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
  31. <html>
  32. <head>
  33. <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2">
  34. <title><?php echo $row['tytul']; ?></title>
  35.  
  36.  
  37.  
  38. </head>
  39. <frameset rows="23,*">
  40. <frame name="T" frameborder="0" src="top.html" scrolling="no" noresize>
  41. <frame name="B" frameborder="0" src="<?php echo $row['link']; ?>" scrolling="auto" noresize>
  42. </frameset>
  43.  
  44. </html>

Według mnie kod jest poprawny, ale pokazuje się biały pusty ekran.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
DawidF
Usuń wszystkie @ i zobaczy, o się stanie (i oczywiście - wklej tutaj, jeśli nadal nie będziesz rozumiał). smile.gif
Kamil Rybczyński
Usunąłem wszystkie małpy z zapytań do bazy itp. jednak nadal nic nie pokazuje.

PS. Pewnie to pytanie jest trochę głupie bo widze, ze w kursach tez nigdzie małpy nie ma, ale co ona powoduje zastosowana przed zapytaniem?
kkuubbaa88
tutaj masz odpowiedz na @
Kamil Rybczyński
Pomyślałem, pogrzebałem i pozostaje tylko jeden błąd.

Notice: Undefined variable: adres in c:\usr\krasnal\www\strona\pokaz.php on line 6

Notice: Undefined offset: 1 in c:\usr\krasnal\www\strona\pokaz.php on line 7

Notice: Undefined offset: 1 in c:\usr\krasnal\www\strona\pokaz.php on line 11

Czy coś nie tak z elementem, który ma pobrać zmienne z adresu.
Z racji tego, że ten element żywcem ściągnąłem z tego forum i nie wiem jak to poprawić, proszę o pomoc.
strife
Błędy Notice nie są tak istotne (nie powodują przerwania wykonywania kodu), możesz ograniczyć wyświetlanie informacji o błędach (error_reporting), albo naprawić to jak należy. Zobaczmy:

1. <?php
  2. // ...
  3. $adres = explode ('?', $adres); 
  4. // ...
  5. ?>

linijka 6, odwołujesz się w konstrukcji językowej explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, do zmiennej która jeszcze nie istnieje. Jak temu zaradzić? Wcześniej zadeklarować tą zmienną. Pozostałe błędy podobnie odwołanie się do nieistniejącego indeksu w tablicy.

Pozdrawiam.
drPayton
@strife: Z całym szacunkiem, ale z tym:
Cytat
Błędy Notice nie są tak istotne (nie powodują przerwania wykonywania kodu), możesz ograniczyć wyświetlanie informacji o błędach (error_reporting)

nigdy w życiu się nie zgodzę. Szczególnie w takich przypadkach jak ten. Nie ma jakiegoś indeksu w tablicy, może być tak, że przez to cały system się złoży bo np będzie to dana konfiguracyjna wymagana do czegoś tam. Moim zdaniem 'undefined offset/variable' powinno być błędem a nie tylko 'uwagą' ale to inna sprawa. Nie dawaj jednak ludziom złego przykładu, mówiąc im, że mogą to olać wyłączając raportowanie błędów czy też zmniejszając jego czułość. Trzeba się uczyć pisać bez błędów...
strife
@drPayton - jasne masz rację, ale ja wyraźnie napisałem:
Cytat
wyświetlanie informacji o błędach (error_reporting), albo naprawić to jak należy. (...)

Broń boże nie miałem na myśli tego, aby ten błąd definitywnie zignorować bo błędów nie powinno się w ogóle ignorować, jeśli jakieś występują.

EOT.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.