Moj - nazwijmy go - 'framework', z ktorego korzystam w kazdym projekcie, laczy sie z baza mysql za pomoca modulu dbx. Wkrotce czeka mnie przerobienie kodu i migracja do jakiegos innego modulu bazdanowego (koniec supportu dla php 4 z koncem roku, prawdopodobna migracja hostingu do php 5 a co za tym idzie koniecznosc doinstalowywania dbxa). Jednak poki co z braku czasu nie wchodzi to w gre. Do tej pory nie bylo problemow bo hosting, z ktorego korzystam, bez problemu dbx obslugiwal (serwery biegaja poki co na php 4).

teraz jednak mam problem. Strona ma byc postawiona na prywatnym serwerze Windows Server 2003 z MSSQL Server 2005. Zainstalowalem apache 2.0 + php 5.2.4 wraz z rozszerzeniem DBX. Apache dziala, php rowniez. Phpinfo() wskazuje, ze DBX jest zainstalowany i uruchomiony. Jednak nie moge nawiazac polaczenia z baza MSSQL
  1. <?php
  2. if (! $dbconn = dbx_connect(DBX_MSSQL, $dbhost, $database, $dbuser, $dbpass, DBX_PERSISTENT)) {
  3. die("Failed");
  4. }
  5. ?>

Ta operacja zwraca mi oczywiscie 'Failed'. Wszystkie dane (nazwa bazy, host, user, haslo) sprawdzalem i wprowadzalem kilkakrotnie - bez zmian. PHP nie wyrzuca mi rowniez zadnego bledu, pomimo wlaczonej dyrektywy E_ALL

Poradzi ktos? Na forum jest oczywiscie mnostwo watkow o laczeniu php z mssql, ale nie za pomoca DBX'a. Prosza zorientowanych o pomoc. To moze byc jakis maly badziew, ktory przeoczylem smile.gif