Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapamietywanie pol formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szymsze87
Witam mam pewien problem. Ma mam strone zrobiana na zakladkach. Zmienne miedzy nimi przekazywane sa metoda GET. Powiedzmy na jednej zakladce mam pola formualarza (np textarea albo text) a na innych zwykly tekst. Jak zrobic ze po kliknieciu na inna zakladke dane sie zapisza a potem jak wroce do poprzedniej zakladnki to w polach formularza beda sie wyswietlaly uprzednie dane. Z gory dziekuje za pomoc:)
Darti
Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:
1) Zawartość zakładek zrobisz jako div'y, które są ukrywane bądź odkrywane w zależności od zakładki, wtedy obiekty byłyby na stronie ciągle obecne (tylko ukryte)
2) Linki do przechodzenia na inne zakładki zrobisz jako swego rodzaju submit() formularza i na następnej stronie zapiszesz je gdzieś do bazy (nie jest dużo pracy bo możesz zrobić jeden plik albo klasę z obsługą tego efektu i include na innych stronach), wracając wczytasz sobie dane z powrotem do formularzy.

edit:
jeszcze jedno rozwiązanie - przypisać do linków do innych zakładek zdarzenie ajaxowe i obsługiwać formularz AJAX'em (nie jestem pewien jak to w efekcie będzie działać ale może warto też się nad tym zastanowić)
Dynuel
ja bym wybrał pierwsze rozwiązanie, ale to też zależne czy te dane w formularzach potrzebujesz na później, czy tylko do wykożystania w tym właśnie momencie kiedy użytkownik z nich kozysta, ale w sumie tez submita trzeba by zrobić tak by wysyłał formularze na wszystkich zakładkach, bo podczas wysłania formularza na jednej zakładce inne formularze z innych zakładek traciły by swoje wartości, no ale w tym przypadku zostaje druga metoda,

Cytat
2) Linki do przechodzenia na inne zakładki zrobisz jako swego rodzaju submit() formularza i na następnej stronie zapiszesz je gdzieś do bazy (nie jest dużo pracy bo możesz zrobić jeden plik albo klasę z obsługą tego efektu i include na innych stronach), wracając wczytasz sobie dane z powrotem do formularzy.

która wedłóg mnie jest na praaaawde szczwana, tez myslałem pod tym kontem ale chyba nie wpadł bym na pomysł zrobienia przycisków zakładek z submitem

kazda zakładka jest w osobnym formularzu
z onclick=submit();
oraz ukrytą wartością (type=hidden) zawierającą adres klikniętej zakładki, czyli która ma byś wyświetlona po przeładowaniu strony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.