ja bym wybrał pierwsze rozwiązanie, ale to też zależne czy te dane w formularzach potrzebujesz na później, czy tylko do wykożystania w tym właśnie momencie kiedy użytkownik z nich kozysta, ale w sumie tez submita trzeba by zrobić tak by wysyłał formularze na wszystkich zakładkach, bo podczas wysłania formularza na jednej zakładce inne formularze z innych zakładek traciły by swoje wartości, no ale w tym przypadku zostaje druga metoda,
Cytat
2) Linki do przechodzenia na inne zakładki zrobisz jako swego rodzaju submit() formularza i na następnej stronie zapiszesz je gdzieś do bazy (nie jest dużo pracy bo możesz zrobić jeden plik albo klasę z obsługą tego efektu i include na innych stronach), wracając wczytasz sobie dane z powrotem do formularzy.
która wedłóg mnie jest na praaaawde szczwana, tez myslałem pod tym kontem ale chyba nie wpadł bym na pomysł zrobienia przycisków zakładek z submitem
kazda zakładka jest w osobnym formularzu
z onclick=submit();
oraz ukrytą wartością (type=hidden) zawierającą adres klikniętej zakładki, czyli która ma byś wyświetlona po przeładowaniu strony