Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Lamerski problem - proszę o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
irkasta
Witam
Mam problem z którym męcze sie już od kilku godzin.
Formularz, uprosciłem do jednego pola tekstowego aby skupić się na problemie.

Oto treść skryptu php (plik: data.php):
<? header("Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2"); ?>

<?
mail(mój@mail.com, "zamowienie", "$imie");
?>

Oto treść kodu html (plik: index.htm):

<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title>Nowa strona 1</title>
</head>

<body>

<form method="POST" action="data.php">
<p><input type="text" name="imie" size="20"><input type="submit" value="Prześlij" name="B1"><input type="reset" value="Resetuj" name="B2"></p>
</form>

</body>

</html>

Po wysłaniu plików na polski serwer np w nazwa.pl formularz działa poprawnie. Na podany w skrypcie adres e-mail zostaje wysłany tekst (zmienna imie).
Gdy pliki wyśle na serwer zagraniczny pojawia się problem. Na podany w skrypcie adres e-mail zostaje wysłana wiadomość, która jest pusta. Wpisana w formularzu zmienna imie nie jest wyświetlana w meilu.

Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Przetestowałem ten formularz na 5 serwerach i na każdym polskim serwerze działał jak powinien.

Proszę o jakieś sugestię gdzie tkwi problem.

Pozdrawiam
sf
$_GET['imie'] ... kup sobie nową książkę bo ten sposób co prezentujesz był używany 10 lat temu i już na większości serwerów nie działa
mrjozo
  1. $imie = $_POST['imie'];
  2. <?
  3. mail([email="mój@mail.com"]mój@mail.com[/email], "zamowienie", "$imie");
  4. ?>
Cysiaczek
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole i dodaj bbcode
irkasta
Dziękuję, już wszystko działa.

Co do książki to kupię bo narazie żadej nie mam smile.gif

Kolejna prośba o radę...

Chciałbym aby wiadomość wysłana przy pomocy funkcji mail trafiała nie tylko na podany przezemnie w skrypcie adres e-mail ale również na adres osoby która wypełniała formularz.
Oczywiście w formularzu będzie pole na adres e-mail a w skrypcie będzie to zmienna mail.
ayeo
Wywołaj mail() dwa razy z dwoma róznymi adresami...
irkasta
Dla pewności...

Czyli wystarczy, że wywołam funkcje mail jeszcze raz na przykład jedna pod dugą jak ponieżej ?

<?
?>
trucksweb
tak, mozesz tak uzyc lub poczytac o mozliwosci wysylania jako CC lub BCC czarodziej.gif

//edit
uzywaj formatowania kodu na forum, ladniej i czytelniej to wyglada.
irkasta
Następna sprawa....

Co i gdzie trzeba wstawić do skryptu aby wiadomość, która przyjdzie na wskazany w fucji mail() adres miała odpowieni temat i jej nadawcą w skrzynce pocztowej był nadawca tzn np jego imię i nazwisko oraz podane by było, że ta wiadomość została wysłana z meila, który on podał w formularzu?

Czyli mamy skrypt:
CODE

$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko];
$mail = $_POST['mail'];
<?
mail(mój@mail.com, "kontakt", "$imie");
?>

W tym przypadku na skrzynkę pocztową przyjdzie e-mail, którego temat to: kontakt a jego nadawcą jest coś w tym stulu: 124324@nazwaserwera.com.
Jak to zmienić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.