Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] dylemat 2,3 zapytania czy 1 wieksze?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mazc
Witam, mam pytanko

musze wyciagnac dane z 3 tabel

z pierwszej 7, drugiej 3 i z ostaniej tez 7..

mam dylemat bo naprawde nie jestem pewnyczy odrazu zlaczyc te 3 tabele poprzez join bo kazda z nich zabiera wspolny rekord, i wyciagac wszystkie dane

czy rozbic to na 2 zapytania?

czy na 3?

Z tego co wiem czym mniej zapytan to lepiej ale jak bedzie takie jedno duze?

Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
dadexix
tu chodzi o to że jeśli jest pare zapytań to:
Kod
wywołujesz funkcje mysql_query
Zapytanie leci(teraz czekasz aż dojdzie)
zapytanie dochodzi i jest przetważane(czekasz aż przetworzy)
Zapytanie jest wysyłane z powrotem z servera mySQL do PHP wraz zdanymi(czekasz aż dojdzie)
zapytanie jest przetważane przez skrypt
i to robisz tyle razy ile jest zapytań a jeśli jest jedno duże to zwiększa się tylko czas przetważania i "lotu" odpowiedzi z servera do strony....

Sam sobie odpowiedz co lepsze...
mazc
le czy czas przetwarzenia calego(1+2+3) jest rowne sumie pojedynczych przetwazan dla kazdego z elemetow (1)(2)(3)
i czy wspolczynik czaslotu1/dane1 bedzie rowny czaslotu2/dane2 ?

czy to na to samo wychodzi?
proszę o konkretne stwierdzenie co lepsze:P

ktos odpowie?
cicik
Cytat(mazc @ 25.11.2007, 22:12:55 ) *
le czy czas przetwarzenia calego(1+2+3) jest rowne sumie pojedynczych przetwazan dla kazdego z elemetow (1)(2)(3)
i czy wspolczynik czaslotu1/dane1 bedzie rowny czaslotu2/dane2 ?

Prawie na pewno czas przetwarzania jednego dużego zapytania będzie krótszy os sumy zcasów przetwarzania trzech osobnych zapytań.
Przesyłanie do skryptu wyników końcowych też da lepszy efekt niż przesyłanie danych pośrednich.
Opcja jednego dużego zapytania będzie lepsza.
acztery
a moze poprostu sprawdz jaki bedzie czas wykonania policzk mili sekudny i juz. Osobiscie był bym za 1 zapytaniem jezeli jest tobrze zrobione a kolumny w bazie maja odp typu i masz indexy bedzie szybko i sprawnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.