Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpBB by Przemo a IP.Board 2.3
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
KFP
Hej

mam takie pytanie bo w chwili obecnej siedzę na phpbb by przemo ale w internecie
znalazłem oponie o tym że IPB jest stabilniejsze i mniej obciąża serwer.
Problem w tym właśnie że na forum ostatnio jest ruch na poziomie
1500 użytkowników dziennie / 30 000 odsłon na dzień wg. stat24.com

To phpBB wali tyle zapytań do SQL że nieźle muli serwer baz danych
bo serwer www(http) działa szybko i stabilnie (pingi na poziomie 12-24ms)

Tak więc chciałem się dowiedzieć na ile to jest prawdą że przesiadka
na IPB poprawi szybkość działania i nie będzie powodowało częstych padów
bazy danych? Bo nie chcę wydawać 150$ na licencję w ciemno a okaże się
że jest jak było.

Pozdrawiam.
qrees
Cytat(KFP @ 29.11.2007, 10:35:16 ) *
Hej

mam takie pytanie bo w chwili obecnej siedzę na phpbb by przemo ale w internecie
znalazłem oponie o tym że IPB jest stabilniejsze i mniej obciąża serwer.
Problem w tym właśnie że na forum ostatnio jest ruch na poziomie
1500 użytkowników dziennie / 30 000 odsłon na dzień wg. stat24.com

To phpBB wali tyle zapytań do SQL że nieźle muli serwer baz danych
bo serwer www(http) działa szybko i stabilnie (pingi na poziomie 12-24ms)

Tak więc chciałem się dowiedzieć na ile to jest prawdą że przesiadka
na IPB poprawi szybkość działania i nie będzie powodowało częstych padów
bazy danych? Bo nie chcę wydawać 150$ na licencję w ciemno a okaże się
że jest jak było.

Pozdrawiam.

To, że phpbb by przemo działa wolniej niż IPB to jest pewne. Jak zmienisz skrypt na IPB to niemal na 100% forum będzie działać szybciej. Możesz jeszcze spróbować z SMF, które też jest dość wydajne i ma spore możliwości, a jest darmowe (podobnie jak phpbb).

Co do wydajności serwera www, to pigni nie mówią nic o wydajności serwera www. Zrób prosty plik html i uruchom program ab na serwerze żeby sprawdzić wydajność samego serwera www (opis programu znajdziesz w "man ab"). Możesz też sprawdzić tak samo forum żeby zobaczyć ile serwer potrzebuje czasu na wygenerowanie jednej strony. Jeżeli jest to więcej niż powiedzmy 0.2 sekundy to kiepsko.
mam ten sam dylemat co KFP
Jetem (nie)szczęśliwym posiadaczem fora opartego na phpbb by przemo. Nasz serwer Home.pl już nas wywalił na jakieś serwery współdzielone z innymi molochami. Tak więc błąd 503 to u nas chleb powszedni. Częściowo udało mi się zmniejszyć częstotliwość tych błędów przez rezygnacje z phpfusion , tzn wyłączenie wszystkiego tylko newsy zostały itp.
Teraz kończę pracę nad własnym lekkim CMSem do obsługi strony.

no i teraz jest pytanie czy Opłaca się z phpbb na ipb przejść? a jeśli nie to na jakie? Dodam że kasa nie gra roli. Stawiamy na jakoś.
Ktoś ma jakieś sugestie?
.radex
Jeśli robisz jakieś nieduże forum to nie, bo koszt IPB to dość spora sumka, ale jeśli robisz forum związane z jakimś poważnym projektem to taka cena nie będzie dla ciebie duża, a jakość jest nieporównywalnie lepsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.