Sluchajcie, sorki, ze wyskakuje z tematem, do ktorego materialy mozna znalezc chocby na stronie Microsoftu. Ale po prostu krew mnie juz zalewa, terminy gonia jak cholera i wogole urwanie glowy.. w zasadzie juz nie jestem w stanie myslec dzis. Debil jeden z drugim postanowili, ze przeniesiemy kod php/mysql zbudowany typowo pod mysql (choc korzystajacy z DBX'a) na platforme MSSQL Server. I tak mi juz od cholery czasu zajelo odszukiwanie i zmienianie wszystkich zapytan, w ktorych sie pojawialy LIMIT'y, DATE FORMAT'y, NOW()'y itd itp. Teraz dokonalem niezwykle 'radosnego' odkrycia, ze nie ma tu typu pola longtext... Wszystkei obrazki przechowywane/dodawane do bazy sa kodowane base64 i umieszczane w polach typu wlasnie longtext. SQL Server nie ma takiego typu, sa problemy w zwiazku z tym z wielkoscia pol (obrazki ucinane po kilku kilobajtach). Nie potrafie ogarnac na czym polega zapis i odczyt z BLOBA w tym przypadku. Widzialem przykladowe zapytania ale z braku checi i sil patrze w to jak w czarna magie. I w ten sposob zdesperowany

prosze Was o pomoc i chlopskie pokazanie na przykladzie jak do jasnej ciasnej moge przeniesc system binarnego wsadzania i wyciagania obrazkow z bazy, jak moge 'skonfigurowac' pola, zebym mogl latwo korzystac zbinarnej reprezentacji pliku graficznego i bazy SQL Server
PS: Czy kiedys nadejdzie dzien, w ktorym nie bede sie wkurzal na produkt microsoftu?