Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polacznie PHP -> MSSQL na dynamicznym IP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
karpiu
Witam.

Mam nietypowy pytanie.
Uzywam PHP do pobierania danych z MSSQL, apache i MSSQL maja stale adresy IP wiec dziala wszystko poprawnie.
Ostatnio jednaj stanąłem przed problemem przeniesienia MSSQL pod adres IP przydzielny dynamicznie i tu zaczynaja sie schody poniewaz nie mam mozliwosci ustawienia przekierowania portow.

Czy moze ktos ma jakis pomysl z czego mozna skorzystac do przesylania danych z MSSQL z IP dynamicznym ?

Myslalem moze o wchodzeniu z komputeraz z dynamicznym IP na HTTP z stalym adresem i w ten sposob przechwytywaniu polaczenia, tworzenia "tunelu" z MSSQL ?

Byc moze to kompletna bzdura lub moze mam to sens ?

Pozdrawiam.
ayeo
Jeśli na tym "dynamicznym serwerze" masz PHP to poprostu napisz skrypt, który wysyła IP do tego pierwszego za każdym razem gdy ono się zmieni. Jeśli jesteś podłączony do neta non stop to nie powinno się zmienić biggrin.gif Baza MYSQL dostępna na "publicznym" IP to chyba niezbyt dobry pomysł smile.gif
karpiu
Witam.

Jest tylko Vista i MSSQL ale wyslanie aktualnego IP to wlasciwie nie problem.
Problem w tym ze nic mi to nie da gdyz jest on za NAT-em na ktorego konfiguracje nie mam wplywu wiec nic nie bedzie przekierowane do wewntrz sieci i polaczenia z MSSQL nie bedzie sad.gif
Jarod
@karpiu: Ja mam do Ciebie inne pytanie. Jak udało Ci się połączyć z MSSQL za pomocą php? Ja mam MSSQL Express i nie mogłem się połączyć... Możesz w skrócie napisać jak się łączyć i ewentualnie jakie biblioteki trzeba poinstalować?
kszychu
Najprościej byłoby skorzystać z jakiegoś ddnsa i ustawić przekierowanie portu. Ale jeśli nie masz dostępu do konfiguracji NATa to pozamiatane.
karpiu
Dokladnie, pierwsza proba ktora wykonalem to uzycie uslugi www.dyndns.com, niestety jak wspomniales, bez przekierowania nie jest przydatna sad.gif

Pozdrawiam.

Cytat(Jarod @ 13.12.2007, 10:13:18 ) *
@karpiu: Ja mam do Ciebie inne pytanie. Jak udało Ci się połączyć z MSSQL za pomocą php? Ja mam MSSQL Express i nie mogłem się połączyć... Możesz w skrócie napisać jak się łączyć i ewentualnie jakie biblioteki trzeba poinstalować?

Witam.

W typowy, opisywany w wielu miejscach na forum.
Zainstalowana jest biblioteka FreeTDS.

W PHP wlasciwie tak samo jak dla MySQL, zmieniaja sie tylko nazwy instrukcji:

$linkMssql = mssql_connect('gotdns.com:1819\nazwa_sewera','SA','');
mssql_select_db('nazwa_bazy', $linkMssql);
...
$zapytanie = "SELECT * FROM dok__et WHERE dok_Id = '".$wierszMsSQL['nzf_auto']."'";
$wynik = mssql_query($zapytanie,$linkMssql);
$wiersz = mssql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC);
...
itd smile.gif

Oczywiscie port w adresie serwera domyslny lub taki jak zostal ustawiony w jego konfikuracji.
Nalezy takze nie zapomniec o otwarciu portow jesli nie dziala loklanie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.