Nie będę się rozpisywał jaki to ciemny w tematyce php i sql jestem, bo to bez sensu, po prostu jestem i tyle - zaczynam dopiero to robić. Do sedna na czym polega problem:
Stworzyłem trzy tabele: drops, drop_list, mobs
W pierwszej tabeli dwa pola: mob_id, mob_name
W drugiej tabeli dwa pola: mob_idd, drop_idd
W trzeciej tabeli dwa pola: drop_id, drop_name
Wprowadzam do pierwszej tabeli rekordy: [1]kot, [2]pies, [3]krowa
Wprowadzam do trzeciej tabeli rekordy: [1]mleko, [2]kosc
Za pomocą formularza w drugiej tabeli umieszczam id dropa i id moba:
mob_idd drop_idd
[1] [1]
[2] [2]
[3] [1]
Kod wyszukiwarki:
<?php require_once("polaczenie_sql.php"); if($stan=='szukaj') { $zapytanie = "SELECT * FROM `drops` where `drop_name`='$znajdz'"; $wynikdropu = $wiersz['drop_id']; } $pytam2 = "SELECT * FROM `drop_list` where `drop_idd`='$wynikdropu'"; $wynikdropu2 = $wiersz2['mob_idd']; } $pytam3 = "SELECT * FROM `mobs` where `mob_id`='$wynikdropu2' "; $wynikdropu3 = $wiersz3['mob_name']; } } else { echo "<center><br><form method=\"get\" action=\"szukaj.php\"><input type=\"text\" name=\"znajdz\" size=\"20\"><br><input type=\"submit\" value=\"szukaj\" name=\"stan\"></form></center>"; } ?>
Dziala to tak że po wpisaniu np kość skrypt znajduje przypisany jej ID, przechodzi do tabeli drop_list tam szuka tego ID dając wynik mob_idd, następnie za pomocą mob_idd znajduje mi w tabeli mob_id ID tego moba i wyswietla jego nazwę.
Problem w tym, że jeśli wpiszę mleko, to wyszukiwarka oddaje wynik, ale tylko ostatni, i nie wyswietla mi wyniku końcowego typu kot krowa, tylko samo krowa.
Może jakieś sugestie co robię źle? Jakieś podpowiedzi?
PS. dział przedszkole jest świetnym pomysłem