Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html + PHP] Podawanie funkcji do parametru action
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kuba_
Cześć! Czy do parametru action w formularzu można podać funkcję w php? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Ja próbowałem tak na logikę:
Kod
<form action="<?php phpinfo() ?>" method="post">
...
ale ta funkcja jest wykonywana odrazu, a nie wtedy gdy użytkownik naciśnie submit...
ayeo
Musisz sobię zdać sprawę z jednej dość ważnej sprawy! PHP mianowicie działa po stronie serwera! PHP nie wiec co użytkownika naciska w swojej przeglądarce! To co dostaje użytkownik to nie jest PHP tylko HTML stowrzony za pomocą PHP...
kuba_
No dobrze. A wiesz jak inaczej zrealizować mój problem?
Moli
  1. <?php
  2.  
  3. if ( !empty ( $_POST['nazwa_pola'] ) ) 
  4. {
  5. funckja();
  6. }
  7.  
  8. ?>
nevt
ale ty nie przedstawiłeś tu swojego problemu... napisz po co ci zmienny atrybut action w tym formularzu - co zamierzasz w ten sposób osiągnąć - wtedy może znadzie się jakieś rozwiązanie...
kuba_
Super, działa smile.gif A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego złe było podanie odrazu wywołania funkcji, bez sprawdzenia czy pole jest niepuste?
ayeo
bo jakbyś wpisał w przeglądarce adres tego pliku z funkją to by i tak się wykonała, a tak wykona się tylko po przesłaniu formularza tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.