Mam ogromna prośbę
Walcze juz pare godzin z następującym problemem:
Oto struktura bazy:
CREATE TABLE `lance_jobs` ( `job_id` mediumint(8) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `buyer_id` mediumint(8) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', `job_title` varchar(50) NOT NULL DEFAULT '', `job_company` varchar(50) NOT NULL DEFAULT '', `job_category` mediumint(8) NOT NULL DEFAULT '0', `job_location` enum('0','1') NOT NULL DEFAULT '0', `job_country` varchar(60) NOT NULL DEFAULT '', `job_type` mediumint(8) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0', `job_salary` varchar(20) NOT NULL DEFAULT '0', `job_desc` mediumtext NOT NULL, `job_status` SET('0','1') NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`job_id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=3 ;
chce przeszukac baze i wyswietlić wyniki w postaci tabeli, tabela ma zawierać pola:
tytuł (job_title) ,kwotę (job_salary) ,kategorię (job_category) oraz status (job_status)
Wyszukiwanie w bazie ma polegac na przeszukaniu opisów (job_desc) na obecność frazy podanej w formularzu i zwróceniu wyników zawierajacych podana frazę.Tytuł w wynikach powinien linkowac do pełnego opisu np job.php?id=1 gdzie id zawarty jest w komórce job_id
Nazwa pola w formularzu to "zapytanie"
Nioe bardzo wiem jak wykonac zapytanie do bazy aby wyszukiwał tylko konkretne słowo w opisie i zwracało wyniki zawierajace podana fraze w sposób jaki napisałem......
Moje poczynania zakończyły sie na nawiązaniu połączenia z baza
<?php $polaczenie = @mysql_connect('localhost', 'myszcz01_aukcja', 'komiszke') or die('Brak połączenia z serwerem mysql. Błąd: '.mysql_error()); $db = @mysql_select_db('myszcz01_aukcja', $polaczenie) or die ('Nie mogę połączyć się z bazą danych. Błąd: '.mysql_error()); ?>
Bardzo prosze o pomoc!!!!