Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Mysql]Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
baranek77
Witam mam nastepujacy problem,mam 3 tabele

kategorie(id_kategorii(KG),nazwa_kat)
eksponaty(id_eksponatu(KG),id_kategorii,nazwa_eks,opis)
zdjecia(id_zdjecia(KG),id_eksponatu,zd_max,zd_min)

Chcialbym zeby wyswietlalo eksponaty z nazwa kategori i wyswietlalo przyporzadkowane zdjecia do eksponatu i tu wlasnie zaczyna sie moj problem.Po takim zapytaniu

1. SELECT kategorie.id_kategorii,kategorie.nazwa_kat,eksponaty.id_eksponatu,eksponaty.id_k
  2. tegorii,eksponaty.nazwa_eks,eksponaty.opis, zdjecia.id_zdjecia,zdjecia.id_eksponatu,zdjecia.zd_max,zdjecia.zd_min FROM kategorie,eksponaty,zdjecia WHERE kategorie.id_kategorii = eksponaty.id_kategorii AND eksponaty.id_eksponatu=zdjecia.id_eksponatu

Ale w tym przypadku jezeli mialem np 2 zdjecia przyporzadkowane 1 eksponatowi to wyswietlalo kazde w osobnym rekordzie.Probowalem tez cos kombiniwac z osobnym zapytaniem do wyswietlania zjdec ale tez nie przynioslo rezultatu,prosze powiedzcie mi w jaki sposob moge sobie z tym poradzic
Darti
Jeżeli masz dwa zdjęcia przyporządkowane do jednego eksponatu to naturalnym jest ze znajdzie dwa wiersze wyniku. Może LIMIT 1 na końcu zapytania pomoże ? (pobierze tylko jeden wiersz zapytania dzięki temu ale tym samym - jedno zdjęcie)
Siner
a "GROUP BY id_eksponatu" na końcu nie rozwiąże problemu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.