Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dynamiczne podstrony - wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmic
a wiec chce zrobic tak, aby ciagle pracowac na jednej stronie "index.php"
i chodzi o to ze mam glowna strone podzielona na "lewy bok" gdzie chce aby było menu, a srodek to wiadomo "tresc ztrony", no i teraz w chodzi o to ze chce aby klikajac na link w menu po prostu ładował mi jakas strone w 'tresc strony"...

no i tutaj napisze ze wiem jak to zrobic, z tym ze ja chce troszeczke inaczej aby to wygladało, jesli sie wogole tak da...

a dokładnie to moje "menu" to maja byc dynamicznie twozone sie linki (czyli jak ja jako admin dodam kategorie to na stronie index mam linka do tej kategorii)... no i wtedy po kliknieciu takiego linka, czyl;i danej kategori, ma mi sie wyswietlic strona w "tresc strony" dotyczaca danej kategori questionmark.gif

czy da sie to jakos zrobic ?

jak zrobic wyswietlanie dynamicznie kategori to wiem, wiec nie ma problemu, ale jak zrobic z tego linka, który bedzie wyswietlał własnie dana tresc z kategorii którą wcisne w miejscu "tresc strony" - tutaj troszke nie wie jak to zrobic questionmark.gif

prosze o pomoc questionmark.gif
Snowak
Podziel stronę na ramki i skorzystaj z parametru 'target' znacznika <a> w którym podasz właśnie nazwę ramki w której strona ma się załadować...
Albo na upartego ładuj przez JavaScript i Ajaxa biggrin.gif
kosmic
no własnie nie chce żeby to działało na ramkach sad.gif

a druga sprawa to taka ze fizycznie ta strona co ma sie ładowac to to ma działac na zasadzie jednej strony, która wyswietla wyniki po kilknieciu na link z danej kategorii.. do tego chce aby strona wiawierała jeszcze jaks opis sad.gif a nie tylko same zdjecia sad.gif

dobra juz sobie sam poradziłem...

dzieki za checi smile.gif

a wiec by nie tworzyc nowego temtu to mam troszke inny problem teraz....

to znaczy chce z kategoriami i ich wyswietlaniem poradziłem sobie, ale chce zrobicteraz tak,
ze mam na tej stronie inddex wyszukiwarke, no i po wpisaniiu textu i kilknieciu przycisku, chce aby wyniki wyswietliły sie w "tresc strony".. czyli index strona zostaje, ale ładuje jakos do srodka podstrone z wynikmai...

ma ktos moze jakies pomysły questionmark.gif
1010
ramki to bardzo kiepski pomysł... a już na pewno nie dzisiejszy smile.gif tak 10 lat temu może zaproponowałbym to samo... Choć wtedy nie zajmowałem się tym czym się zajmuję, bo uczyłem się pisać w podstawówce smile.gif

Proponuje wykorzystać funkcję switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i parametry GET...
webdice
W miejscu w którym chcesz wczytywać zmienna treść wstaw:

1. <?php
  2.  
  3. include $_GET['strona'] . '.php';
  4.  
  5. ?>

Przykład: index.php?strona=podstrona. Oczywiście musisz stworzyć plik podstrona.php. Nie wspominam już o tym że mój skrypt jest bardzo niebezpieczny. Proponuje poczytać o bezpieczeństwie skryptów w jednym z tematów na forum.

Co do postu kolegi ~1010, switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual też jest rozwiązaniem, jedynym mankamentem jest potrzeba dopisywania regułki dla każdej podstrony. Dobrze zabezpieczony skrypt wzorujący się na kodzie który podałem całkiem nieźle sprawdza się jako prosty kontroler i zapewne wystarczy Ci przez jakiś czas, jeśli masz więcej ambicji i wiedzy proponuje poczytać o kontrolerach w wzorcu MVC.
1010
Nie koniecznie... W includowanych podstronach treść może być również generowana dynamicznie, np. inny news w zależności od id itp.

Pozdrawiam
webdice
Cytat(1010 @ 19.12.2007, 07:25:38 ) *
Nie koniecznie... W includowanych podstronach treść może być również generowana dynamicznie, np. inny news w zależności od id itp.

Pozdrawiam

Cały czas mówimy o dynamicznych podstronach, chodzi mi tylko o to że do Twojego kodu trzeba dopisywać kolejne instrukcje dla każdej podstrony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.