Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP czy FW?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Que
Witam,

Może niektórzy z użytkowników uznają ten temat za dziwny, wręcz absurdalny...
Otóż od pewnego czasu siedze w PHP przerobiłem kilka książek, na temat oop, smarty, pear, ajax itd.
Aktualnie wszystkie moje projekty piszę w frameworki code igniter
(w php siedze kilka miesięcy)
(Bo kohana jeszcze nie ma pełnego docsa) i moje pytanie pojawia się w tym momencie,
Czy pisać nadal wszystkie projekty w FW? czy pisać własne klasy, funkcje itd - i składać wszystko od zera na czysto. Moim głownym celem jest zdobycie doświadczenia które z pewnośćią pomoże/zwróci się w przyszłości.

Pozdrawiam
Czekam na wasze wypowiedzi
Cysiaczek
Ten temat jest poruszany przynajmniej raz na dwa tygodnie. Przeszukaj forum, zwłaszcza subforum oop.

Pozdrawiam.

--edit - wpadłem na inny pomysł, więc nie zamykam
drPayton
@Cysiaczek: Myślisz, że ten wątek się rozwinie? winksmiley.jpg

@Que:
Moje zdanie jest takie: Musisz przeanalizować, czy istnieje framework, który spełnia wszystkie Twoje potrzeby projektowe lub, jeśli nie, czy można go w prosty sposób przerobić (o ile licencja na to zezwala). Jeśli tak, to nabieraj doświadczenia pracując na nim, jeśli nie, lub jeśli jesteś już wystarczająco doświadczony - pisz własny.
Z tego co obserwuję na rynku pracy programistów php/asp/ruby znajomość przynajmniej jednego znanego frameworka często jest wymogiem. Jeśli pracujesz jako "najemnik" na etacie - nie masz więc wyboru, jeśli jesteś "freelancerem" dobrze mieć zestaw własnych produktów zbudowanych w oparciu o własny framework. Wymaga to sporych nakładów pracy, ale odpadają problemy z licencjonowaniem, dostosowaniem produktów do określonych potrzeb etc

A jeżeli pytanie odebrać dosłownie:
Cytat
Czy pisać nadal wszystkie projekty w FW? czy pisać własne klasy, funkcje itd - i składać wszystko od zera na czysto.

To odpowiedź jest prosta - framework.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.