Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] upload dziwny problem :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmic
hmmmm... juz mam dosc po prostu tego wszystkiego...

słuchajcie, ogolnie używam przeglądarki FF.. no i tworząc teraz galerie testuje wsio na FF, ale wiadomo roznice przegladarek itp, wiec sprawdzam tez jak co wyglada na IE, no ale nie sadziłem ze bede mial problem z uploadowaniem plikow na server w roznych przegladarkach.....

a wiec problem jest taki ze mam upload który działa bo co roz dodaje jakieszdjecie do bazy i jest ok (ff) no ale dzis wlaczylem IE zalogowalem sie do swojego panelu i co... niespodzianka exclamation.gif

chce dodac plik i dostaje komunikat ze nie moge bo za duzy rozmiar albo nie poprawny format (to jeden z moich komunikatów) natomiast ten sam plik dodaje bez problemów bedac na FF...

po prostu jum mnie trafia szlak..... nie mam czasu teraz zeby przerabiac cały kod, a tu nagle taka niespodzianka exclamation.gif!

a najlepsze jest to ze w FF sokojnie dodaje wszystkie pli które nie wybiegaja poza moje ograniczenia, natomiast w IE nie.... niektóre dodaje a niektóre nie chce .....

normalnie masakra...

to moj plik: http://cpaste.com/4355

ktos wie o co chodzi, co i jak questionmark.gif

ps: nie wiem moze to jest podyktowane roznicą formatów i traktowaniem ich przez przegladarke questionmark.gif bo np. klikając na plik PPM i wtbierając własciwosci format pliku jest "JPEG" tak jak napisałem z duzych liter, natomiast jak wchodze w total commander widze rozszerzenie które jest "jpg".... moze dla FF to to samo, a dla IE nie... nie wiem.... ale mnie rozbroiło to ze nie moge dodac niektórych plików w IE, a w FF je dodaje....
webdice
FF i IE inaczej nazywają typy plików. Zobacz co zwraca Ci

1. <?php
  2. $_FILES['file']['type']
  3. ?>

i dopisz w skrypcie.
kosmic
sorki ze zapytam, ale jak mam to srobic questionmark.gif (w moim kodzie)

bo dodałem - echo ''.$f['file']['type'].'';
ale nic sie nie dzieje, to znaczy nie wyswietla nic kompletnie poza komuniaktem o braku kategori....

Kod
if(isset($_POST['send'])) {
if(empty($f['name'])) {
     $message .=
     '<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%">
     <tr><td height="16"><hr color="#C79797" size="1"></hr></td></tr>
     <tr><td align="left" height="30" valign="center" class="tresc_komunikat">'.$info[puste_zdj].'</td></td></tr>
     <tr><td height="10"></td></tr></table>';
     Header("Refresh: 2; $_PHP_SELF");
     } else {
if(empty($kat_form)) {
     echo ''.$f['file']['type'].'';
     $message .=
     '<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%">
     <tr><td align="left" height="30" valign="center" class="tresc_komunikat">'.$info[puste_kat].'</td></td></tr>
     <tr><td height="10"></td></tr></table>';
     Header("Refresh: 2; $_PHP_SELF");
webdice
  1. <?php
  2. print_r ($f);
  3. ?>
kosmic
hmmmm....

print($f['file']['type']); - po tym nic nie chce sie wyswietlic

print($f); - po tym wyswietla sie słowo "Array"

oczywiscie dodaje to w tym samym miejscu... czyli po sprawdzeniu czy pole wyboru pliku nie jest puste, bo reszta to juz chyba nie istotna... bo chodzi by pobrał nazwe pliku...
webdice
Nie print tylko print_r.
kosmic
dałem samo print bo jak pisałem print_r to mi nie podswietlało słowa i myslalem ze to bedzie zle.... bo uzywam programu który koloryje...

ale działa i juz wiem jakie sa nazwy rozszerzen w IE i w FF dla plików które chce dodawac... smile.gif

no i dodałem do kryterium i działa smile.gif biggrin.gif

wiec ogromne dzieki Ci kolego biggrin.gif jestem wdzieczny biggrin.gif

biore sie teraz za wyszukiwanie po dacie sad.gif... mam nadzieje ze to bedzie działac tak jak napisałem

pozdro

aha... oczywiscie masz punkic biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif yahoo.gif

Cytat(webdicepl @ 21.12.2007, 17:35:23 ) *
Nie print tylko print_r.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.