Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyrazenie regularne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-ktos-
Jak ma wygladac wyrazenie regularne jezeli to o to chodzi żeby z jakiegoś tam kodu html wyciągneło zawartość <div class="costam"></div>.
Czyli z takiego:
  1. <div class="costamsd">cos tutaj napisane... cos tutaj napisane... cos tutaj napisane... cos tutaj napisane... </div>
  2. <div class="costam">jakis tam tekst</div>

Wyswietlilo nam "jakis tam tekst"
webdice
Na forum było wiele razy, weź i poszukaj. Nikt Ci gotowców dawał nie będzie, ewentualnie mogę Ci pomóc lub nakierować.
Gość
wiec nakieruj tongue.gif
drPayton
Jako, że mam dzisiaj dobry humor, proszę:
  1. <?php
  2. $string = '
  3. <div class="costam">jakis tam tekst</div>
  4. <div class="costamsd">cos tutaj napisane... cos tutaj napisane... cos tutaj napisane... cos tutaj n
    apisane... 
  5. </div>
  6. <div class="costam">jakis tam inny tekst</div>
  7. ';
  8.  
  9. preg_match_all('/<div[[:space:]]class="costam">([^<]+)</div>/is', $string, $matches, PREG_PATTERN_ORDER);
  10.  
  11. echo '<pre>';
  12. print_r($matches[1]);
  13. echo '</pre>';
  14. ?>

Efekt:

Kod
Array
(
    [0] => jakis tam tekst
    [1] => jakis tam inny tekst
)
dadexix
jak masz dobry humor to może zrobisz to samo tylko żeby strone curlem otwierało, logowało się... a i był bym wdzięczy jak by mi kawe ten skrypt zrobił...
webdice
Cytat(dadexix @ 23.12.2007, 03:47:18 ) *
jak masz dobry humor to może zrobisz to samo tylko żeby strone curlem otwierało, logowało się... a i był bym wdzięczy jak by mi kawe ten skrypt zrobił...

Bez przesady, nikt Ci nie będzie pisał skryptów, zacznij pisać, jak Ci coś nie będzie działać to Ci pomożemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.