Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML / CSS] deklarowanie koloru odnośników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
integer000
Witam

mam takie pytanie, chcę sobie na początku strony zadeklarować kolor rozmiar i styl linków zarówno normalnych jak i po najechaniu na nie myszą. A potem w dowolnym miejscu strony móc się do tego odwołać. nie chce zmieniać koloru wszystkich linków tylko tych w których się odwołam do tego co zadeklarowałem na początku... jak to zrobić questionmark.gif
slash^
1) class:

style.css:
  1. a.ab { color: red; }
  2. a.ab:hover { color: blue; }

format linku:
  1. <a class="ab" href="#">link 1</a>

2) id (polecam bardziej):

style.css:
  1. a#bc { color: green; }
  2. a#bc:hover { color: black; }

format linku:
  1. <a id="bc" href="#">link 2</a>
grzesiek_g
Cytat(slash^ @ 29.12.2007, 19:14:21 ) *
2) id (polecam bardziej):

style.css:
  1. a#bc { color: green; }
  2. a#bc:hover { color: black; }

format linku:
  1. <a id="bc" href="#">link 2</a>

A ja nie polecam, podobnie jak nie poleca W3C, a także większość na pewno na tym forum. Więc razem - nie polecamy!

Id jak sama nazwa mówi określa identyfikator elementu i może wystąpić tylko raz na stronie. Wiem, że później nie stosując id mogą być kłopoty z ostylowaniem linków, którym nadamy jedynie klasy. Dzieje się tak dlatego, że CSS stosuje pewną hierarchię i id jest ważniejsze niż class. Ale da się to obejść dodając "!important", np:
  1. a#bc { color: green !important; }

Jednak nie należy tego nadużywać, bo później nie połapiemy się w hierarchii stylów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.