@Cysiaczek
Jasne, że nikt nie jest w stanie tego zapamiętać (a nawet jeśli jest, to nie ma takiej potrzeby). Nie napisałem, że nie zaglądam do manuala, ale na pewno nie 3-4 razy dziennie. Dlaczego? Bo spośród tych 3k funkcji przydatne jest tak naprawdę około 25, a resztę można wykminić samemu, nawet bez wiedzy, że istnieją już odpowiedniki (podałem przykład, array_combine(), stosowana raz na milion skryptów, i ogólnie mało konieczna do zrobienia czegokolwiek). Takich funkcji jest mnóstwo. Zaglądam do manuala tylko wtedy, gdy czegoś nie umiem zrobić, a tak naprawdę to zdarza się dość rzadko, bo mało która moja funkcjonalna aplikacja wykracza poza standardowy poziom operowania pomiędzy PHP i MySQL, ewentualnie cURL. Są oczywiście sprawy, do których nie sposób nie zerknąć - przykładowo formaty funkcji
date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. No ale używam takich funkcji na tyle rzadko, że nie mogę powiedzieć "zaglądam do manuala codziennie". Co najwyżej - od czasu do czasu. Na pewno nie 3-4 razy dziennie.
@Szupien
Co to za pytanie? Wejdź i zobacz

Tak jest z całą nauka PHP - zamiast pytac na forum, zaptyaj Google, wejdź na stronę, przeczytaj artykuł. To jest klucz, a nie pytanie o każdą kolejną rzecz. Dochodząc samodzielnie do wszystkiego, rozwijasz się o niebo lepiej niż zadając setki pytań i czekając na gotowe odpowiedzi.
A propos pytania - tak, są przetłumaczone wa
Żniejsze funkcje, a co do mniej ważnych - można samemu dojść do ich prototypu po przeczytaniu przykładów zawartych pod opisem, nawet bez zbytniej znajomości angielskiego (wystarczą drobne podstawy).