Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php i Mysql] Jak sie uczyc?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szupien
SIemka!!!
Pewnie te pytanie zadają sobie poczatkowi programisci nie tylko ja. Wiec pytam. Jak sie uczyc.

Ps. Posiadam książke PHP I MYSQL Tworzenie stron WWW Vandemecum profesionalisty Wydanie 3 ale jak czytam tą książke to to co jest w starszych tematach najnormalniej w swiecie zapominam ;/
A tu pytanie zupełnie nie zwiazane z tematem al enie chce zakładac nowego o tak głupią zecz biggrin.gif
A wiec czemu wynik:
echo $cos to na tyle
jest ruwnoznaczne z
echo "$coś to na tyle"
questionmark.gif
Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa "" , '' questionmark.gif
tomsi
Proponuję Ci jakieś darmowe kursy, które są dostępne w necie. Masz tam prosto opisane podstawowe funkcje i proste przykłady z opisami.
Lion_87
A ja Ci proponuje ściągnąć parę skryptów z neta i na nich sie uczyć?
PawelC
Cytat
Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa

Przy okazji kup sobie słownik bo robisz dużo błędów. A tak n a poważnie, pościągaj skrypty i je modyfikuj, staraj się pisać swoje skrypty, a dojdziesz do wprawy. Na sam początek pisz jakieś bardzo proste skrypty.
tomsi
Zobacz sobie czym się różni ' od ". A w "" musisz pisać bo tak już jest.

1. <?php
  2.  
  3. $cos = "NOWY";
  4.  
  5.  
  6. echo '$cos to na tyle <BR>';
  7.  
  8. echo "$cos to na tyle 123";
  9.  
  10. ?>
Szupien
Ok dzięki a czy to jest tak normalnie u wszystkich na poczatku??
Hazel
Raczej nie, ja tak nie miałem tongue.gif
A poważnie to każdy kiedyś się uczył winksmiley.jpg
Szupien
Ja mam tesz 2 problem nie wiem o czym pisac skrypty biggrin.gif
Fantazyn
Też dopiero się uczę i samo czytanie książki... hm .. jest bezsensowne. Myśl np. jak wykorzystać poznaną wiedzę do napisania prostego skryptu. Nawet jak czytasz i wydaje Ci się, że wszystko rozumiesz, że to normalne, że proste, itp. i przekładasz kartki dalej, to nie zapamiętasz (nie utrwalisz sobie tego) to w dodatku jak spróbujesz to zrobić to zauważysz mnóstwo problemów (nie wszystko jest takie piękne i bezbłędne jak piszą w książkach), których dopiero rozwiązywanie "uczy Cię", a im większy problem tym jego rozwiązanie lepiej Ci utrwali poznaną wiedzę... i przyniesie więszka satysfakcje. Czego Ci życzę w nowym roku : ).
Ps. Ogólna różnica (jak dla mnie) między ' i " to, że ' traktuje tekst dosłownie, a " rozpoznaje zmienne i wstawia ich wartość.
empuszek
Ja polecę ci książeczkę z serii
Biblioteczka Komputer Świata
"Programowanie w php"
Karola Wierzchołowskiego
Tam jest wszystko od podstaw, i nauczysz się czytać normalne książki o Php

Nie martw się początki są zawsze trudne i trzeba mieć chęci.
(Nauczyłem się HTML jak byłem w 4 klasie)
(A php-a w 6)
(A MySql w 1g)

php;

PS> Pisz co ci przyjdzie do głowy a błędy (które ci się wyświetlą) powiedzą ci gdzie jest błąd i poprawiaj do skutku.
PS2> Nie pisz skryptów bez celu, musisz wiedzieć do czego dążysz.
Szupien
Gdzies to miałem ale zgubiłem biggrin.gif
A ktoś podsunie pomysł co mozna napisac?? biggrin.gif  Tak do poziomu rozdziału 4 w tej sławnej książce o Php tzn Php i Mysql Tworzenie stron www * profesionalisty wydanie 3 biggrin.gif
* - nie pamietam co tam było

A i jeszcze jedno tzn mam czytac ksiązke od poczatkuu?? bo podczas czytania nie pisałem skryptów ani sie nie zastaniawiałem do czeego mozna to wykorzystac.
Lion_87
Ty a może chcesz jakiś eliksir. Wypijesz i będziesz odrazu znał PHP I Mysql sciana.gif

bo skoro nie wiesz czy masz czytać książkę od początku czy od środka czy od końca.
Szupien
Cytat(Lion_87 @ 31.12.2007, 21:31:34 ) *
Ty a może chcesz jakiś eliksir. Wypijesz i będziesz odrazu zaznał PHP I Mysql sciana.gif

Przydał by sie tongue.gif Ja sie zapytałem jak sie uczyc bo moze mam zły sposób tongue.gif
Cysiaczek
Po co się uczysz php, skoro nie wiesz, do czego możesz je wykorzystać? Zacznij pisać jakieś skrypty na np. swoją stronę/bloga.
Kiedy się uczysz, staraj się znaleźć zastosowania (czasami autorzy książek sami je podają).

Pozdrawiam.
petylyl
Posiadam tę samą książkę co autor tematu. Obecnie jestem na etapie poznawania tablic. Mimo wszystko jednak więcej wyniosłem dotychczas ucząc się z tutoriali i kursów. Mają one taką przewagę, że uczysz się rozwiązywać konkretne problemy, które potem często się wielokrotne wykorzystywane. Poza tymi przykładami z książki i kursami warta także samemu sobie wymyślać jakieś zadania, czasami celowo modyfikowac to co zostało "wyłożone" w kursie. Poza tym zobacz sobie jak zbudowane są dynamiczne strony w php i zadawaj sobie pytanie jak to zrobić samemu po stronie serwera. Dobrym sposobem jest także pobieranie np. darmowych skryptów i analiza ich kodu.

Natomiast jeśli chodzi o trwałe zapamietywanie pewnych poleceń związanych z samą składnią języka to ja też mam z tym problem. Niby wszystko wiem, niby mam cały zarys tego co chcę zrobić, ale w trakcie zawsze pojawiają się błędy składniowe wynikające z tego, że człowiek się pomyli a to o kropkę, a to o średnik, itp.

A teraz mam takie pytanie do tych bardziej zaawansowanych programistów. Czy wam, doświadczonym programistom także czasami wyleci z głowy nazwa jakiejś funkcji czy jakiś element języka, że w ramach przypomnienia musicie zaglądac do manuala, ewentualnie jakiegoś kursu w Internecie?
Szupien
Ok temat mozana zamknąc dopiero po tym jak ktoś odpowie dla petylyl ;D
Ja swoja odpowiedz znalazłem w ksiazce Delphi 2005 Kompendium Profesionalisty Adam Bouduch w temacie "jak sie uczyc?"
Polecam te książke!! Na końcu rozdziałjest manual i Testy!!

Dla wszystkich nie mogacych zapamietac funkcji Kupujcie Tablice informatyczne!!!!
Hazel
Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem tongue.gif). No ale - ja nie wymiatam. Podejrzewam, że jest tu parę osób, które do takich rzeczy jak manual nie muszą zaglądać. Zresztą i u mnie z tym manualem to jest tak, że wystarcza mi powiedzmy kilkanaście podstawowych funkcji + wszystkie konstrukcje, i da się spokojnie sklecić funkcjonalną aplikację na parę tysięcy linii kodu. Więc za często zaglądać nie musze, bo funkcje typu array_combine" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual są dla mnie abstrakcją - potrafię sobie sam napisać taką, zazwyczaj nawet nie wiem że istnieje osobna funkcja do tego. Więc manual jest akurat średnio przydatny w późniejszej fazie programowania, bardziej jakies wikiźródła czy artykuły opisujące zmiany. A z kursów interenetowych nie korzystałem w ogóle. Nauczyłem sie sam, przeczytawszy jeden rozdział z książki, o której tu już wielu mówiło Php i Mysql - Tworzenie stron www Vademecum profesionalisty (tyle że jak ja się tego uczyłem to ledwo się wydanie 1 ukazało, jeszcze z PHP 4 oczywiście, przeczytałem sobie rozdział pierwszy o podstawach języka i wiedziałem prawie wszystko, reszta to praktyka i sporadyczne googlowanie na temat tego, czego jeszcze nie wiem). Pewnie sa lepsze sposoby nauki - wystarczy popatrzec na tych, których uważam za lepszych od siebie w programowaniu i zapytać ich, jak to robią. Ale według mnie to jest tylko inteligencja + myślenie. I predyspozycje do informatyki/matematyki.

edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem tongue.gif)
Szupien
Cytat(Hazel @ 31.12.2007, 23:12:52 ) *
Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem tongue.gif ). No ale - ja nie wymiatam. Podejrzewam, że jest tu parę osób, które do takich rzeczy jak manual nie muszą zaglądać. Zresztą i u mnie z tym manualem to jest tak, że wystarcza mi powiedzmy kilkanaście podstawowych funkcji + wszystkie konstrukcje, i da się spokojnie sklecić funkcjonalną aplikację na parę tysięcy linii kodu. Więc za często zaglądać nie musze, bo funkcje typu [manual\]array_combine\[/manual\] są dla mnie abstrakcją - potrafię sobie sam napisać taką, zazwyczaj nawet nie wiem że istnieje osobna funkcja do tego. Więc manual jest akurat średnio przydatny w późniejszej fazie programowania, bardziej jakies wikiźródła czy artykuły opisujące zmiany. A z kursów interenetowych nie korzystałem w ogóle. Nauczyłem sie sam, przeczytawszy jeden rozdział z książki, o której tu już wielu mówiło Php i Mysql - Tworzenie stron www Vademecum profesionalisty (tyle że jak ja się tego uczyłem to ledwo się wydanie 1 ukazało, jeszcze z PHP 4 oczywiście, przeczytałem sobie rozdział pierwszy o podstawach języka i wiedziałem prawie wszystko, reszta to praktyka i sporadyczne googlowanie na temat tego, czego jeszcze nie wiem). Pewnie sa lepsze sposoby nauki - wystarczy popatrzec na tych, których uważam za lepszych od siebie w programowaniu i zapytać ich, jak to robią. Ale według mnie to jest tylko inteligencja + myślenie. I predyspozycje do informatyki/matematyki.

edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem tongue.gif )

No bo jak sie uczyc to chyba w przeczkolu czą biggrin.gif
Cysiaczek
@Hazel - nie wiem, dlaczego uważasz, ze manual się później nie przydaje - Ja przynajmniej 3-4 razy dziennie coś tam sprawdzam, czegoś szukam. Nikt nie jest w stanie zapamiętać 3000 funkcji wraz z ich wariacjami. Ważne, że wiem, gdzie szukać.

Pozdrawiam.
Szupien
Czy na php.net w manualu sa przetłumaczone najwarzniejsze funkcjie??
Hazel
@Cysiaczek
Jasne, że nikt nie jest w stanie tego zapamiętać (a nawet jeśli jest, to nie ma takiej potrzeby). Nie napisałem, że nie zaglądam do manuala, ale na pewno nie 3-4 razy dziennie. Dlaczego? Bo spośród tych 3k funkcji przydatne jest tak naprawdę około 25, a resztę można wykminić samemu, nawet bez wiedzy, że istnieją już odpowiedniki (podałem przykład, array_combine(), stosowana raz na milion skryptów, i ogólnie mało konieczna do zrobienia czegokolwiek). Takich funkcji jest mnóstwo. Zaglądam do manuala tylko wtedy, gdy czegoś nie umiem zrobić, a tak naprawdę to zdarza się dość rzadko, bo mało która moja funkcjonalna aplikacja wykracza poza standardowy poziom operowania pomiędzy PHP i MySQL, ewentualnie cURL. Są oczywiście sprawy, do których nie sposób nie zerknąć - przykładowo formaty funkcji date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. No ale używam takich funkcji na tyle rzadko, że nie mogę powiedzieć "zaglądam do manuala codziennie". Co najwyżej - od czasu do czasu. Na pewno nie 3-4 razy dziennie.
@Szupien
Co to za pytanie? Wejdź i zobacz tongue.gif
Tak jest z całą nauka PHP - zamiast pytac na forum, zaptyaj Google, wejdź na stronę, przeczytaj artykuł. To jest klucz, a nie pytanie o każdą kolejną rzecz. Dochodząc samodzielnie do wszystkiego, rozwijasz się o niebo lepiej niż zadając setki pytań i czekając na gotowe odpowiedzi.
A propos pytania - tak, są przetłumaczone waŻniejsze funkcje, a co do mniej ważnych - można samemu dojść do ich prototypu po przeczytaniu przykładów zawartych pod opisem, nawet bez zbytniej znajomości angielskiego (wystarczą drobne podstawy).
Szupien
No tak widze że wiekszosc nie jest przetłumaczonych tongue.gif
empuszek
Każdy czasem pozapomina.

Ja zapomniałem ostatnio nazwę funkcji, która zaokrągla liczby po przecinku.

Jak zaczynałem MySQL to myślałem że się pochlastam a teraz mam napisaną gierkę na mysql/php/css/HTML winksmiley.jpg

php;
kacperek
Ja się na razie uczę z książki: "Dynamiczne strony WWW. PHP i MySQL" i to co mi się podoba, że książka zawiera przykłady, każdy przykład jest dobrze opisany i każdy wpisuje samodzielnie do komputera, zastanawiając się dokładnie nad jego sensem i potrzebą.
Wydaje mi się, że im więcej programów będziemy pisać, tym więcej rzeczy zapamiętamy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.