Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi literami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leo323
Dzień dobry mam pytanie... W pewnej stronie
  1. www.admin86.yoyo.pl
, którą próbuje stworzyć, używam do wprowadzania treści, funkcji w java-scripcie tzw. ajax navigation. Wprowadza mi ten skrypt treść z innego pliku html. do odpowiedniej ramki na stronie. Niestety nie może mi wygenerować polskich liter ... dlaczego... proszę o pomoc. Od raz mówię, że mam w HEAD wpisane charset=iso-8859-2"

pomocy
Cezar708
bo ajax to domyślnie utf8, jeśli tego nie zmieniłeś będziesz miał krzaki, poszukaj na forum jak zmienić na utf8 lub zmień kodowanie tego co wrzucasz do ramki na iso-8859-2
leo323
Dałem i w indexie i w pliku, który wrzucam iso-8859-2 i niestety nic smile.gif jak daje w indexie UTF-8 to mi nie pokazuje wogóle polskich. wiadome... Nie wiem co jest .... a masz jakiś namiar na skrypt php, który by mi robił to samo tzn. chcę po kliknięciu na link, aby mi includowało jakąś treść do ramki. ale żeby wszystko działo się na jednej stronie.
MicMic
A próbowałeś może upnąć na serwer .htaccess z tym?
Kod
AddDefaultCharset iso-8859-2

Może to zadziała na AJAX
Jak nie będzie iso to daj UTF-8
franki01
Upewnij sie ze oba pliki (ten ktory wysyla zadania i ten ktory jest pobierany) sa tego samego kodowania. Jezeli nie to dobrze sie nie wyswietli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.