Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]include - lajik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Gerberos-
Witam!
Mam problem - mianowcice, chciałbym zapisac wstrone w php, potrzebuje wykorzystać jedynie include, bo zmienianie każdej podstrony jest upierdoliwe.

chcę podzielić stronę www.redvictim.heavymusic.pl/index.html na części - head, top, menu górne, menu boczne, treść, i dół aby każdą zmieniac oddzielnie i do kolejnychj podstron includować wszystko oprócz treści. Nie wiem w jakim formacie zapisac includowane fragmenty.

Zacząłem tak, ze wyciąłem head, zapisałem go jako head.php i zaincludowałem go o tak:
  1. <?PHP include 'head.php' ?>
  2. <body background="images/tlo2.jpg" topmargin="0" bottommargin="0" align="center">
  3. <table width="800" cellpadding="0" cellspacing="0" align="center" border="0" bordercolor="FFFFFF">
  4. <tr>
  5. <td background="images/tlo.jpg" width="800" height="5">

To powyzej to kod mojego http://redvictim.heavymusic.pl/indexphp.php

head.php wygląda tak:

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
  2. <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
  3. <META NAME="Description" CONTENT="Oficjalna strona zespołu RedVictim. Na stronie znajduja się teksty piosenek, informacje o członkach zespołu, daty koncertów, najnowsze zdjęcia, nagrania zespołu.">
  4. <META NAME="Keywords" CONTENT="RedVictim, punk-rock, muzyka, rock, Ostrów Wielkopolski">
  5. <META NAME="Author" CONTENT="Andrzej Bargiel">
  6. <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
  7. <TITLE>Oficjalna strona zespołu RedVictim z Ostrowa Wielkopolskiego</TITLE>
  8. <STYLE TYPE="text/css">
  9. <!--
  10.  
  11. BODY { font-family: Verdana; color: #FFFFFF; text-decoration: none; font-size: 10px; }
  12. H1 { font-size: 20px; margin-left:30px; }
  13. H2 { font-size: 12px; margin-left:30px; margin-right:30px; margin-top:15px; font-weight: normal }
  14. H3 { font-size: 10px; margin-left:5px; font-weight: 700 }
  15. H4 { font-size: 10px; margin-right:20px; font-weight: normal }
  16. H5 { font-size: 18px; margin-left:20px; }
  17. A:link { font-size: 12px; color: #FFFFFF; text-decoration: none; font-weight: 700 }
  18. A:visited { font-size: 12px; color: #FFFFFF; text-decoration: none; font-weight: 700 }
  19.  
  20. -->
  21. </head>

Ładuje tylko head, a reszty nie... Co robić?
Darti
brakuje średnika:
  1. <?PHP include('head.php'); ?>
aiv
Do pliku head.php wkradły Ci sie jakieś krzaki. Skopiuj zawartość tego pliku do notatnika a później dopiero na serwer. Powinno pomoc.
devnul
@Darti: w blokach w których jest pojedyncza instrukcja php nie wymaga średnika;

te krzaki to prawdopodobnie wynik różnych kodowań. wydaje mi się że head.php masz zakodowany przy pomocy utf-16 (prawdopodobnie zawiera nagłówek BOM) a reszte strony jako iso88592 z tąd te problemy - spróbój zlikwidować nagłówek BOM zapisując plik head.php bez niego lub w kodowaniu iso - powinno pomóc
-Gerberos-
Przecie w head mam kodowanie ISO...
devnul
kodowanie samego pliku nie jest równoznacznie z tym które zadeklarujesz w head ja Ci mówie - head masz zakodowany jako utf16 i z pewnością jest tam wspomniany przezemnie nagłówek BOM inaczej nie byłoby problemu (reszta strony zakodowana jest ok). jesli chcesz to sprawdzic to odpal strone w firefoxie i zobacz podgląd źródła. następnie zmien kodowanie na to które Ci podałem (utf16 i zobacz ze wtedy head jest ok - zmien na iso88592 i zobacz ze wtedy reszta strony jest ok)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.