Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z zapytaniami mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-abc-
Zaczne może od tego, że dopiero zaczynam swoją przygodę zarówn z php jak i mysqlem (wcześniej miałem do czynienia z Oraclem).

Mam problem z bardziej złożonymi (używających złączenia) zapytaniami mysql w php, takie, które opierają się na jednej tabeli działają bez zarzutu, natomiast te uzyskujące informacje na podstawie kilku tabel nie działają. Pojawia się błąd:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/m/a/t/matjab/www/ans.php on line 65

a to fragment kodu
  1. <?php
  2. $result=mysql_query("SELECT DISTINCT WYT_NAZWA, GRU_NAZWA FROM TBL_WYTWORNIA, TBL_ALBUM_WYTWORNI
    A, TBL_ALBUM, TBL_GRUPA WHERE TBL_GRUPA.GRU_ID = TBL_ALBUM.TBL_GRUPA_GRU_ID AND T
    BL_ALBUM.ALB_ID = TBL_ALBUM_WYTWORNIA.TBL_ALBUM_ALB_ID AND TBL_ALBUM_WYTWORNIA.TB
    L_WYTWORNIA_WYT_ID = TBL_WYTWORNIA.WYT_ID"
    );
  3. while ($row = mysql_fetch_array($results))
  4. {
  5. extract($row);
  6.  
  7. if ($SESSION['grupa']==$GRU_NAZWA)
  8. {
  9. echo $WYT_NAZWA;
  10. echo "<br>";
  11. }
  12.  
  13.  
  14. }
  15. ?>

zdaje się, że błąd musi być gdzieś tu, bo jak wspomniałem prostsze zapytania dzaiłają..
dodam, że baza danych też jest dobrze zbudowana...
-abc-
przepraszam już znalazłem błąd (w notatniku nie mogłem, jednak kolorowanie składni to dobra rzecz ;p), błąd jest w nazwie zmiennej $result, jeszcze raz przepraszam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.