Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana MySql na MSSql & UTF problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
jastu
Witam, czy jest na forum ktoś kto korzysta z lokalnego MSSQL i PHP5 na Windows`ie? Mam dużą aplikację która ma być przeniesiona z bazy MySql na MsSql - przez przepisanie części bazodanowej (funkcje, widoki) już przebrnąłem, problem jest na styku połączenia z bazą danych i kodowania bazy danych. Jako że nie chcę obciążać parsera zmianą kodowania przed zapisaniem / pobczas odczytu z bazy danych i przekazaniem na stronę www, pozostaje dobranie odpowiedniego kodowania bazy danych oraz koncówki www.

Jak rozwiązać problem wyboru kodowania połączenia i bazy danych , jeśli aplikacja w calości jest napisana pod utf-8 i zawiera sporo elementów opartych na ajaxie ?

Zachęcam do dyskusji
zietek
Jedynie na platformie Windows poprzez
Kod
$db=new COM('ADODB.Connection',null,CP_UTF8);

Inne bibioteki nie wspieraja kodowania UTF8 i niestety nie traktuja otrzymywanych danych jako binaria (znaki utf8 > 128 zastepowane sa '?').

PS jezeli znalazles juz jakies rozwiazanie tego problemu to daj znac
markac
Taka migracja dla mnie jest bez sensu, ale sam mam nad sobą przełożonego i jak trzeba korzystać z dwóch SZBD, to trzeba. Pozostaje jeszcze ODBTP, ale ostatnia wersja jest z 2006 r. i nie działa z ostatnimi wersjami PHP, jak się przed chwila przekonałem ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.