Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]header - ustawienie rozmiarów obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Regyam
Mam w polu blob w bazie obrazek i wysiwetlam go przez
  1. <?php
  2. header("Content-type: ".$row[typ]);
  3. echo $obrazek;
  4. ?>

i czy da sie jakos przez header() nadac parametry wysokosci i szerokości obrazka?
Daimos
generuj obrazek juz z dobrymi rozmiarami
wyswietlasz grafike, o okreslonym rozmiarze, naglowkami tego nie zmienisz
Regyam
Ogólnie chodzi o to że zapisując do bazy obrazek nie mam możliwości ustawienia rozmiarów. Chyba ze ktoś mnie oświeci i pokaże jak mając jedynie obrazek w postaci binarnej zmienić jego wysokość i szerokość i dopiero zapisać do bazy smile.gif
Regyam
ale tego nie da sie chyba wywolac majac tylko obrazek w postaci bitowej ..hmm
devnul
a co szkodzi na przeszkodzie żeby zapisać go na chwilę na dysk jako plik tymczasowy? a po wykonaniu niezbędnej operacji usunąć?

/edit: jest jeszcze imagecreatefromstring" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i w locie możesz dalej operować jak na zwykłym obrazku z pliku
Regyam
a jaka to funkcja zapisywania plików snitch.gif
devnul
na przyklad imagejpeg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
więcej na ten temat znajdziesz w manualnu w sekcji gd" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Regyam
ale samo imagecreatefromstring nie wystarczy zeby zapisac do pliku.. co mam napisać żeby $string binarny zapisać do pliku jakistam.jpg na serwerze?
devnul
imagejpg to już napisałem post wyżej imagecreatefromstring tworzy zasób który jest edytowalny z poziomu php przy pomocy rozszerzeń gd
a imagejpg, imagepng, imagegif zapisują plik na dysku albo wysyłają na standardowe wyjście (np. przeglądarka)
Regyam
chodzi mi o to zeby ten obrazek w postaci binarnej umiescic na serwerze w jakims folderze.. tylko jak ?
devnul
no czy ja po chińsku pisze:/
  1. <?php
  2. $img=imagecreatefromstring($zmienna_z_obrazkiem_w_formie_binarnej_wyciagnietym_z_bazy);
  3. imagejpeg($img,"katalog/plik.jpg");
  4. ?>

zajzyj do manuala i poczytaj a nie w koło macieja pytasz i pytasz o to samo mimo że rozwiązanie podałem Ci w tym wątku chyba ze 3 razy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.