Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Transformacja XSLT a indeksowanie google?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Zenobius
Witam :-)

Ostatnio calkiem ladnie sprawuje sie transformacja XSL w przegladarkach.
Postanowilem wiec pobawic sie troche tym, zamiast uzywac Smarty itp. zaczalem uzywac XSL + dane XML. Jako, ze uzywam DB2 Express-C z pureXML, to po odpowiednim zapytaniu mozna takiego XMLa wyrzucic z bazy i.. wszystko staje sie proste ;-)

Ale nagle dostalem olsnienia i pojawilo sie pytanie w mojej glowie: czy Google Bot potrafi zindeksowac taka strone?

Niestety nie udalo mi sie dotrzec do jakiejs formatki w ktorej moglbym zadac pytanie "O Wszechmogocnemu Google", zatem zapytuje tutaj na grupie smiertelnikow: czy ktos wie cos na temat indeksowania dokumentow przerobionych przez XSLT na XHTMLa? :-)
mike
Cytat(Zenobius @ 6.01.2008, 05:19:58 ) *
czy ktos wie cos na temat indeksowania dokumentow przerobionych przez XSLT na XHTMLa? :-)
Co serwujesz przeglądarce (użytkownikowi)?
XHTMLa, prawda? I to samo widzi bot Google'a.

Podaj może przykładowego linka, bo ciekawi mnie jak serwujesz to użytkownikowi.
Zenobius
No wlasnie nie, user dostaje XMLa z linkiem do XSLa :-)
Przerabia to na XHTMLa przegladarka, juz po stronie klienta.

Na necie tego nie wystawiam narazie.

Przyklady tu http://w3schools.com/xsl/xsl_transformation.asp ;-)

Odświeżam temat. Dziwi mnie, że nikt nie spojrzał ani się nie zainteresował - bo pomysł jest imho i fajny i użyteczny.

Wejdźcie FireFoxem na http://zeno.pl/ i looknijcie w źródło. Jest XML z podlinkowanym szablonem stylu w XSLu. Narazie tylko FireFox obsługuje to zgodnie ze standardem (info sprzed 2 miesięcy - musze przetestować innymi przeglądarkami). Póki co dla przeglądarek innych niż FF parsowanie XSLa jest po stronie serwera.

W idealnej sytuacji do klienta przesyłamy tylko XMLa z danymi. XSL - szablon - jest po stronie klienta w cache i nie trzeba przesyłać go drugi raz. No i ciężar parsowania danych z widoku do widocznej strony WWW jest przeniesiony na klienta.
Zenobius
Ok, wiem juz od jakiegos czasu, ze Google nie indexuje XMLa, trzeba mu dac (X)HTMLa - ale to rozwiazuje sprawdzenie kto sie laczy.

Pytam sie za to, co myslicie o pomysle. Czy ktos kiedys tak robil?

Jakas dyskusja czy cos? ;-)
erix
Hmm, nie wiem, czy Google nie uznałby tego za cloaking, ale jeśli byłby Googlebot, to można by było mu preparsować kod do zwykłego XHTML-a...

"No bo" sam XML mu niewiele powie. tongue.gif
jarek_bolo
Według mnie zindeksować powinno, bo przecież to co wysyłasz w XMLu to dane, a dane, treść są najważniejsze.
Problem pojawia się w ocenie wartościowości danej strony, bo brak jest znaczników po których googlebot widzi, że to jest linkiem, to jest pogrubione to ważniejsze, itd.
Traci się możliwość pozycjonowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.