Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak dodac hiperlacze do szablonu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-cheatsmeer-
Witam!, mam pytanie jak wstawic do szaty graficznej hiperlacze.

>>>CLICK<<< - link do szablonu
cornholio666
Potnij grafe w np. photoshopie i zapisz jako HTML. Poźniej wyedytuj kod i wstaw w miejsca w które chcesz <a href="www.onet.pl">link</a>>
-cheatsmeer-
Chyba sie nie zrozumielismy...

slyszalem o czym takim ze latwiej jest dodac hiperlacza bo Ty mowisz o robieniu od podstaw prawda ?
mike
A to Ty myślałeś że zrobisz interaktywnego jpg'a?
Żeby mieć hiperłącze (przeczytaj dokładnie co to jest) musisz zmienić format szablonu z jpg na HTML. Inaczej mówiąc musisz sobie to pociąć.
cornholio666
Pytasz jak wstawić hiperłącze wiec ci odpowiedziałem. Zawsze możesz użyc innego rozwiązania: http://www.kurshtml.boo.pl/html/odsylacz_o...,odsylacze.html
MicMic
Chociaż możesz jeszcze zrobić mapę obrazka. Np. W EdHTML jest dobra funkcja. Zaznaczasz obszar rysunku i dołączasz do niego linka smile.gif Spróbuj
-cheatsmeer-
a jaki sposob i rozwiazanie jest latwiejsze ?

Mozna zrobic cos takiego ze wstawie sam obraz a dodam tylko hiperlacza ... ?
cornholio666
Jak chcesz żeby twoja grafika stała się stroną www to sposob który podałem pierwszy. Bo drugi w takim przypadku w ogole ci się nie przyda
MicMic
http://micmic.12gbfree.com/szablon.htm
Takie coś?
Zobacz do kodu.
parzygnat
Podam Ci przykład tzw. Hotspot'a:

<map name="nazwa_hotspot" id="nazwa_hotspot">
<area shape="rect" coords="24,40,94,96" href="www.jakis_adres.pl">
</map>

Kształt może być różny może być tez okrąg lub dowolnie zrobiony przez Cieiebie w tym przykładzie jest to prostokąt o kordynatach podanych w "coords", a tam gdzie masz href = umieść adres

Myśle ze dla Ciebie jest to najprostrze rozwiązanie (trudność polega tylko na ustawienie odpowiednich koordynat smile.gif
-cheatsmeer-
a moglby ktos dac jakis szczegolowy opis ?

Bo mi zawsze sie wszystko rozlatuje ;/
mike
Cytat(-cheatsmeer- @ 6.01.2008, 20:12:22 ) *
a moglby ktos dac jakis szczegolowy opis ?
Szczegółowy opis? Sary, Ty dostałeś gotowy kod od ~MicMica.
-cheatsmeer-
Wiem widze ...

ale ja chce sie tego nauczyc, skad wiedzial jakie kordy ma uzyc ?
cornholio666
Cytat(cornholio666 @ 6.01.2008, 21:29:28 ) *
Pytasz jak wstawić hiperłącze wiec ci odpowiedziałem. Zawsze możesz użyc innego rozwiązania: http://www.kurshtml.boo.pl/html/odsylacz_o...,odsylacze.html

Zacznij czytać to co ci ludzie piszą bo stracą cierpliwość, tak jak ja.
-cheatsmeer-
ok dziekuje i przepraszam

Do Zamkniecia
parzygnat
Spoko po co sie tak wszyscy denerwuja smile.gif
Spróbuj w jakims programie graficznym nawet w paint'cie pojezdzić myszką i zawsze wyświetlane są koordynaty gdzie znajduje sie kursor.
<area shape="rect" coords="24,40,94,96" href="www.jakis_adres.pl">
koordynaty odczytujesz tak: pierwsze dwie (24, 40) to x i y lewego górnego rogu prostokąta
(94,96) to x i y prawego dolnego rogu prostokąta
Mam nadzieje ze cos Ci to wyjaśni smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.