Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [MySQL] Problem z UPDATE/zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slimboj
Witam,
Potrzebuję zaktualizować dane w tabeli, ale pojawia się problem:
CODE
//...
$select=mysql_query("SELECT * FROM k_pages WHERE page_lang='$sort_lang' AND page_no='$contents'");
$query_main=mysql_fetch_row($select);
//...
echo ("<input type='text' name='edit1' value='$query_main[3]'>");
//...
$edit=mysql_query("UPDATE k_pages SET page_contents='$edit1' WHERE page_no='$contents' AND page_lang='$sort_lang'");
//...
echo ("<input type='submit' value='zapisz zmiany' style='font: menu'>");
//...

Generalnie skrypt działa ale w momencie wykonywania zapytania $edit nie wpisuje mi do tabeli wartości ze zmiennej $edit1 tylko wstawia puste pole.
Jeśli w zapytaniu zamiast zmiennej $edit1 wpiszę jakikolwiek inny ciąg znaków lub inną zmienną, np.

CODE
$edit=mysql_query("UPDATE k_pages SET page_contents='TO JEST JAKIŚ TEST' WHERE page_no='$contents' AND page_lang='$sort_lang'");

to w tym momencie wszystko jest cacy i zapytanie wykonywane jest poprawnie. W tabeli w polu page_contents pojawi się wartość "TO JEST JAKIŚ TEST".
Jakieś pomysły dlaczego nie wstawia do tabeli wartości ze zmiennej $edit1?

P.S. Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem żadnych podobnych tematów.
P.S.S. Jestem początkujący, więc proszę o wyrozumiałość tongue.gif .

Pozdrawiam,
aiv
A co się stanie jak wpiszesz $query_main[3]?
Czy oby przypadkiem nie połączyłeś warstwy wykonywania PHP i HTML'a?
slimboj
Jeśli wpiszę zmienną $query_data[3] do zapytania $edit to jej wartość jest wpisywana ponownie do pola w tabeli... Czyli tak działa poprawnie... Tylko co zrobić, żeby wczytywał wartość $edit1 z formularza?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.