Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xampp i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alogator
Witam zainstalowałem xampp lite i zaczałem pisać prosta stronke ale juz na początku mam mały problemik
mianowicie nie pojawiają mi się polskie znaki gdy wpiszę
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=8859-2">

zamiast tego widze jakies głupie znaczki
šż�ć�ńółę

proszę o pomoc !
Tymek
Jeśli już to:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO 8859-2">
Ewentualnie zamiast "ISO 8859-2" wpisz "UTF-8".
alogator
niestety to nie pomaga - też juz tak kombinowałem - jakieś inne porady?
Tymek
Używasz bazy danych? Zmień może jej kodowanie.
Kod
SET CHARACTER_SET latin2
etc.

Ewentualnie zmień kodowanie plików.
alogator
własnie to jest dość nietypowe bo jak mam np tekst TREŚĆ: to mi wyskakuje TRE?Ć - to w zwykłym pliczku - a jak podepne baze to mi ok wyświetla wszystko:
wkleje kodzik:

znaki.php

1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=8859-2">
  3. </head>
  4. <body>
  5. sprawdenie polskich znaków <br>
  6.  
  7. ążźćśńółę
  8. </body>
  9.  
  10. <?
  11. include('configg.php'); 
  12.  
  13. $idc=mysql_connect($_CONFIG['MySQL']['host'], $_CONFIG['MySQL']['user'], $_CONFIG['MySQL']['pass'])
  14. or die('Nie udało się połączyć z serwerem');
  15.  
  16. mysql_select_db($_CONFIG['MySQL']['base']);
  17.  
  18.  
  19. mysql_query ("SET NAMES latin2");
  20.  
  21. $query = mysql_query("select * from newsy order by id desc limit 0,1");
  22.  
  23.  
  24. $rekord = mysql_fetch_array($query);
  25. $tekst = '<br><palign=left><b>TYTUŁ:<b><font color=red> <b>'.$rekord[1].'</b></font><br><b>SKRÓT: </b>'.$rekord[2].'<br/><b>TREŚĆ: </b>'.$rekord[3].'<br/><br/>'.$rekord[4];
  26. echo $tekst;
  27.  
  28.  
  29.  
  30. ?>
Tymek
Dodajesz rekord z poziomu MyPHPAdmin, albo jakiegoś innego ustrojstwa? To zmień tam kodowanie i dopiero dodawaj rekordy.
I spróbuj dodać z poziomu kodu jakiś rekordzik z polskimi znakami. Tylko wcześniej wywal ustawianie charsetu bazy i popraw 8859-2 na ISO 8859-2.

No i plik musi być zapisany w ISO 8859-2.
alogator
poprawiłem i mam tak ustawione w phpMYadminie mam normalnie polskie znaki - dodaje z poziomu przeglądarki przez prosty skrypcik i w bazie jest wszystko ok. Z bazy tak jak pisałem też ok wyświetla tylko nie wiem czmu wszystko co nie jest w bazie jest nie tak sad.gif
Tymek
Może skrypt którym dodajesz rekordy ma inne kodowanie niż ten który wyświetla go. Sprawdź wszystko jeszcze raz dla pewności, może po prostu coś ominąłeś.

No i może wywal ten rekord i dodaj jeszcze raz. Tylko jak już wszystko będziesz miał poprawione.
alogator
udało mi sie rozwiazać ten problem smile.gif

Prosta sprawa:
Jak dajesz Zapisz jako... to w niektórych programach masz do wyboru kodowanie pliku, windows-1250 i utf-8. Trzeba wybrać utf-8 i będzie śmigało jak należy, a jak nie chcecie mieć problemów to zmieńcie program - Zajączek nie ma z niczym problemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.