Mam baze danych licznik
<?php CREATE TABLE licznik ( id_uzytkownika INT(6) NOT NULL , nr_licznika INT(8) NOT NULL , id_rozliczenie INT(8) NOT NULL , ostatni_wpis FLOAT(10,3) DEFAULT '0' NOT NULL ) ENGINE = InnoDB ; ?>
<?php $query = "SELECT id_uzytkownika, nr_licznika, ostatni_wpis "; $query .= "FROM licznik "; $query .= "WHERE l.id_uzytkownika = '{$_SESSION["id_uzytk"]}' "; ?>
Zapytanie zwraca kilka pozycji (liczników) dla jednego id (uzytkownika)
<?php $i=1; { $a = "nr".$i; echo "<tr><td><input type=\"text\" name=\"$a\" value=\"$dane[nr_licznika]\" maxlength=\"10\"> </td><td align=right>$dane[ostatni_wpis]</td></tr>"; i++; } ?>
Jak ktoś przycisnie przycisk uaktualnij to uaktualnic nowe nr_licznikow.
<?php if ($_POST['submit'] === 'Uaktualnij') { $ile = $_GET['ile']; $i = 1; while($i < $ile){ $nr = "nr".$i; $query = "UPDATE licznik "; $query .= "SET nr_licznika = '{$_POST[$nr]}' "; $query .= "WHERE id_uzytkownika = '{$_SESSION['id_uzytk']}' "; //$query .= "AND nr_licznika = '{$_POST[$stary_numer_licznika]}' "; jak robie bez tej lini to zmienia mi wszystkie liczniki na 1 wartosc $i++; } } ?>
(I tu pojawia się problem bo nie wiem jak przesłać stare nr_liczników aby nastepnie znaleźć w bazie
dany licznik o starym numerze i id(id_uzytkownika_z_sesji i wykonac update.
Może jakies zmienne globalne wprowadzić?
Moze jest jakis inny sposob jest aby to zrobić.
Prosze o jakies wskazówki.