Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zmienne globalne w sesji czy bezpieczne ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaotzin
Witam! Mam sobie obiekt jakiejś klasy. I chcę do niego odwołać się ze skryptu znajdującego sie w nadrzędnym katalogu. Jako że nie mogę zmęczyć tej zmiennej będącej obiektem pewnej klasy (chyba dobrze powiedziałem) żeby przekazać go wyżej do tamtego skryptul, więc przerzucam go za pomocą sesji.

1. <?php
  2. $obj = new klasa_obj();
  3. $_SESSION['obiekt'] = $obj;
  4. ?>

i później sobie gdzieś tam go wywołuję

1. <?php
  2. $new_obj = & $_SESSION['obiekt'];
  3. ?>

No i to działa, nawet dobrze, tylko pytanie czy to jest bezpieczne ?, czy wogóle można tak robić ? i czy jest jakiś inny sposób na przekazywanie zmiennych pomiedzy skryptami (poza register_globals). chodzi generalnie oto ze jest mi potrzebny ten obiekt w innej funkcji która siedzi w innym katalogu... i muszę się do niego jakoś odwołać... A nie mogę na nowo tworzyć obiektu danej klasy :/
nospor
Do tego sluzą dwa wzorce: singleton lub register. Tobie pewnie by sie przydal register. Lektura na forum lub google smile.gif
yaotzin
singleton znam. Register nie za bardzo. Ale dzinks. i poszukam...

Generalnie to powyższe jest bezpieczne questionmark.gif Zrobiłem na razie tak... aplikacja jest dość duża więc smile.gif. Ale o singleton nawet nie pomyślałem podczas projektowania... Powiem szczerze zauważyłem problem dopiero przy tworzeniu systemu rozszerzeń dla aplikacji czyli znanych wszystkim plugin'ów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.