Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zmienna liczba zmiennych :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simperium
zrobiłem sobie skrypcik, który wyciąga z pliku tekstowego dane (za pomocą FGETCSV) i każdą kolejną linię nazywa inną zmienną, ale ponieważ liczba linii jest różna, to i liczba zmiennych też jest zmienna... by ułatwić sobie sprawę ze zmiennymi dla kolejnej linii nazywają się kolejno:
"$linia01","$zmienna01","$costam01"
"$linia02","$zmienna02","$costam02" itd...

po zsumowaniu wszystkiego zrobiłem sobie zmienną: $wynik, która mówi ile w sumie wyszło linii (czyli w tym przypadku $wynik=2)

chciałbym teraz zapisać te dane do pliku tekstowego, jednak w jaki sposób stworzyć pętlę by cyfry przy nazwach zmiennych $linia $zmienna i $costam się zmieniały ?
phpion
Poczytaj o tablicach. Dzięki nim osiągniesz swój cel dużo szybciej i wygodniej.
simperium
dane oczywiście są wpisywane za pomocą $zmienna[0], etc, w końcu FGETCSV jest to wczytywane, ale nie w tym istota, moje pytanie przecież tyczy się NAZW zmiennych, a nie WARTOŚCi, które reprezentują
(mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem poprzednika?)
qrees
Cytat(simperium @ 12.01.2008, 17:07:23 ) *
dane oczywiście są wpisywane za pomocą $zmienna[0], etc, w końcu FGETCSV jest to wczytywane, ale nie w tym istota, moje pytanie przecież tyczy się NAZW zmiennych, a nie WARTOŚCi, które reprezentują
(mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem poprzednika?)

Nie łapie... A co ci szkodzi zrobić zamiast $zmienna01, $zmienna[1] ?
Wtedy możesz zrobić pętlę:
  1. <?php
  2. for($i=0; $i < count($zmienna); $i++)
  3. echo $zmienna[$i];
  4. ?>

Jak masz zmienną liczbę elementów to robisz tablicę, a nie niewiadomo ile zmiennych...
simperium
hmm... no mogę spróbować, ale knif jest taki, że np. w oryginale już na nazwę zmiennej przypada parę innych zmiennych, np:

$nr="numer$dan[0]";
$$nr="$dan[1]";

czyli nazwa zmiennej to $numerXX (XX- to cyfry),

podytkowane jest to tym, że nazwy zmiennych powstają w wyniku pętli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.