Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dostęp do zmiennej poprzez url
Forum PHP.pl > Forum > PHP
poxrimex
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jedną sprawę

Często widzę w linkach  http://www.jakastamnazwa.pl/view.php?sb_id=332

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę wyświetić zmienną z pliku php w przeglądarce np
jeżeli mam plik zobacz.php o następującej treści

1. <?php
  2. $a=Ja;
  3. $b=Ty;
  4. $c=Ona;
  5. $d=On:
  6. ?>

To co muszę wpisać w przeglądarce (url), aby mieć dostęp do np zmiennej $a
Scrooge
Nie nie... to zupełnie nie tak smile.gif Nie mówiąc już o tym, że ten temat powinien być w "przedszkolu"

No więc tłumacząc najprościej skrypty jako takie mogą przyjmować zmienne (wartości) dwoma metodami. GET i POST. Metoda GET polega na dopisywaniu w adresie zmiennych i ich wartości. POST robi to przez nagłówek [header] A więc link postaci skrypt.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2 oznacza... przekaż do skrypt.php zmienna1 i ustaw wartosc 1 oraz przekaz zmienna2 i ustaw wartosc2. A dokładniej to są tworzone tablice superglobalne, w których są przechowywane te zmienne i ich wartości po wywołaniu takiego linka (tablica $_GET[]) A więc gdybm wystukał taki link a mój skrypt.php wyglądał by tak:

1. <?php
  2. $zm1=$_GET['zmienna1'];
  3. $zm2=$_GET['zmienna2'];
  4. echo "przekazales do skryptu $zm1 oraz $zm2";
  5. ?>

to wyświetli się nam "przekazales do skryptu wartosc1 oraz wartosc2";

W drugą stronę,czyli odczytywanie ze skryptu, to nie działa bo niby jak questionmark.gif No chyba, że masz wiele zmiennych w skrypcie a wyświetlić chcesz tą której numerek prześlesz metodą GET. To się da zrobić... zależy co potrzebujesz
Grzyw
Zmienne, które są w adresie, dostępne są z poziomu skryptu w tzw. tablicy superglobalnej $_GET.
Na przykład w skrypcie pod adresem: http://www.jakastamnazwa.pl/view.php?sb_id=332
  1. <?php
  2. echo $_GET['sb_id'] # To wyrzuci na ekran 332.
  3. ?>
poxrimex
Yeah Mam!

Dla chętnych podaje:

Link:strona.pl/index.php?id=332

plik index.php

1. <?php
  2. if ($_GET['id'] == 332)
  3. echo "Tekst";
  4. else
  5. echo "Operacja Nieudana";
  6. ?>

Dzięki all za pomoc! Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.