Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tekst z worda w formularzu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konrad0101
Witam:)
Od niedawna zajmuję sie PHP. Jak narazie idzie dobrze, jednak mam jeden mały problem.
Robię panel admina w którym mam już logowanie, dodawanie i usuwanie informacji z bazy mysql. Wszystko działa, jednakże mój formularz wprowadza do bazy niesformatoany tekst. Chciałbym by tekst mógł być kopiowany z MS Worda do schowka a następnie wklejany w formluarz php i by ten rozpoznawał sformatowany tekst worda (wielkosć i rodzaj czcionki, pogrubienie, kursywa, akapity) i takim zapisywał go w bazie mysql. Jak mogę coś takiego zrobić? Z góry dzięki za pomoc.
Gecco
w samym php nie mozesz, sa do tego np edytory napisane w js
kicaj
poszukaj na forum/google akronimu WYSIWYG
fau_
Osobiście polecam FCKEditor. Ma wszystko co potrzeba, w tym język polski i do tego nie ma żadnych problemów z krzakami.
konrad0101
W sumie przetestowałem dwa. FCKEditor i TinyMce. Oba spisują się dobrze. Wielkie dzięki za podpowiedzi. Pozdro:)
smialy
Jeśli ktoś chce mieć czysty kod zgodny z standardami to chyba edytory nie sa najlepszym rozwiązaniem. Zawsze gdy dawałem klientą taką możliwość to przeważnie po tygodniu okazywał się że coś się złego ze stroną dzieje.
bogdan89
Te edytory generują dużą ilość niepotrzebnego kodu, np.: podczas kopiowania danch z Worda, czy innych serwisów... Taka jest wada ich wszystkich...
Trzeba zalecać pisanie bezpośrednio do tego edytora... a poza tym maksymalnie odizolować CSS, zeby nie było konfliktów miedzy tym co ma być we wpisywanym tekscie, a jakimś elementem na stronie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.