Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Maskowane hasła
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Danone
Witam smile.gif

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc smile.gif Chciałbym stworzyć logowanie oparte na hasłach maskowanych, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego w jaki sposób zaimplementować coś takiego a sam nie mam jakiegoś konkretnego pomysłu. Czy moglibyście mnie nakierować, bądź podać jakieś strony z których dowiedziałbym się co i jak ? smile.gif z góry dziękuje
czachor
Hm... wykonanie nie jest chyba trudne... System losuje np. 4 znak hasła, prosi użytkownika o podanie go, potem losuje kolejną i tak kilka razy... Po podaniu określonej liczby znaków system sprawdza poprawność... Jeden minus, że trzeba przechowywać hasła w bazie, a nie np. hashe... Chociaż może jakoś da się to połączyć sprytnie.
Danone
Ale takie dynamiczne sprawdzanie znaków to chyba nie php tylko javascript? A moze jakis inny pomysł ktoś ma?
mike
Cytat(Danone @ 13.01.2008, 13:37:55 ) *
Ale takie dynamiczne sprawdzanie znaków to chyba nie php tylko javascript? A moze jakis inny pomysł ktoś ma?
Oczywiście, że PHP. JavaScript w tej sytuacji byłby samobójstwem.
Danone
Właściwie racja smile.gif A masz mike może jakiś konkretny pomysł na rozwiązanie tego problemu?smile.gif
mike
Dokładnie taki sam jak przedstawił ~czachor.
Hasła zapisujesz w bazie w postaci jawnej (to jest minus tego rozwiązania), potem przy logowaniu losujesz przedział hasła. Na przykład od litery drugiej do piątej.
Prosisz użytkownika o podanie liter z tego właśnie przedziału a później porównujesz.

Nic trudnego. Pokombinuj.
Danone
Dzięki smile.gif tylko twój sposób wytłumaczenia był dla mnie bardziej zrozumiały smile.gif coś popróbuje dam znać jakie efekty smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.