Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: framework czy autorski cms
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiciu010
Jakie zastosowanie jest lepsze do napisania CMSa do obsługi strony, czy pisać wszystko od podstaw samemu czy skorzystać z frameworków typu Zend itd. Jakie są wady/zalety obu zastosowań ?
mike
Cytat(wiciu010 @ 13.01.2008, 20:06:03 ) *
Jakie zastosowanie jest lepsze do napisania CMSa do obsługi strony, czy pisać wszystko od podstaw samemu czy skorzystać z frameworków typu Zend itd. Jakie są wady/zalety obu zastosowań ?
Twój framework będzie Twojego autorstwa, gotowy framework będzie autorstwa tysiąca lepszych od Ciebie programistów. I w przeciwieństwie do Twojego frameworka one są, Twojego nie ma.
Co oznacza, że najprawdopodobniej zanim skończysz pisać swoje własne rozwiązanie zrezygnujesz z projektu lub w ogóle go nie ukończysz.

A pracę, którą w to włożysz mógłbyś zamienić na napisanie dziesięciu różnych CMSów.

Zalety pisania samemu?
+ Zabicie czasu jeśli masz go za dużo;
+ Nauczysz się czegoś pisząc samemu;
carbolymer
mike: niekoniecznie musi spędzić aż tyle czasu na pisanie fw. Być może w jego frameworku wystarczy mu sterownik bazy, obsługa sesji i templatek ;] Tak wogóle to on sie pyta czy używać fw, czy nie. A nie czy pisać swój :]

@topic: to już zależy od ciebie, co ten cms ma zawierać, czy gotowe fw ułatwią ci pracę (czy jesteś gotów na pilne śledzenie docu i uczenie się tego fw, a potem wysoce wydajną pracę) czy szybsze będzie napisanie wszystkiego od zera. Tutaj odpowiedź na te pytanie siedzi tylko w tobie ;]

@down: on nie użył frazy: "pisać od podstaw frameworka", więc nie jest powiedziane że chce pisać frameworka. Nie szukaj głębszego sensu w prostych wypowiedziach. :]
mike
Cytat(carbolymer @ 13.01.2008, 20:21:25 ) *
Tak wogóle to on sie pyta czy używać fw, czy nie. A nie czy pisać swój :]
Cytat(wiciu010 @ 13.01.2008, 20:06:03 ) *
(...) czy pisać wszystko od podstaw samemu czy skorzystać z frameworków typu Zend itd.

Nie wiem jak Ty, ale ja czytam posty, na które odpowiadam.
Tłumaczę: autor pyta czy do napisania własnego CMSa warto napisać swój framework tongue.gif

Ja odpowiadam: Nie warto.
Speedy
Dlaczego nie warto?
Jeżeli autor wątku nie miał zbyt dużej i częstej styczności z tworzeniem serwisów internetowych, a ma dużo czasu, to czemu nie?
Zapewne wielu z Was, podobnie jak ja, w czasach, gdy nie było jeszcze frameworków dla php, a jeśli były, to niezbyt popularne, napisało sobie od podstaw niejedną rozbudowaną aplikację. Napisanie czegoś sporego od zera daje dużo doświadczenia, które pozwala zrozumieć chociażby sposób, w jaki funkcjonują te wszystkie frameworki i jak przebiega proces pisania całej aplikacji.
Najlepiej popróbować samemu coś wymóżdzyć od zera, żeby w naturalny sposób dojść do wniosku, że korzystanie z frameworków jest znacznie wygodniejsze winksmiley.jpg.
Cysiaczek
Ja uważam, że należy pisać własne rozwiązania, ale też używać już napisanych - złoty środek. Po dłuższym męczeniu własnego FW widzę i rozumiem dużo więcej - szybciej "łapię" jak coś jest zrobione i widzę konsekwencje.

Pozdrawiam.
MajareQ
ja nigdy nie mogę znieść cudzych skryptów.
Żeby orientować się w skrypcie i w całym systemie muszę sam pisać.
Cudze skrypty mi tylko mieszają w głowie haha.gif
Jeśli czegoś nie wiem to pytam sie o pomoc szukając samego pomysłu na rozwiązania smile.gif

Dlatego pisze sam własnego CMS'a, powoli ale do przodu.

I polecam też to Tobie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.