Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] - unicode, utf8 i te sprawy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Witam,

To jest chyba bardziej skompliowane. Jako programista C++ mam kupę pytań dot. unicode'u:

1. Od czego mam zacząć by robić strony/bazy danych w utf8? Powiedzmy, że plik php/html mam w utf8, to co z formularzami i dodawaniem danych do mysql? Co mam zrobić by dane były przechowywane jako uft8 a potem pobierać je jako utf8? Jakieś specjalne funkcje na każdym kroku?

2. Czy te wszystkie funkcje stringowe php - np. urlencode, ctype_alnum, html_entity_decode, strlen etc są "unicode-ready"? One dostosują się do kodowania aktualnej strony?

3. A tak w ogóle, to czy phpmyadmin zajarzy, że dane są w utf-8 i pozwoli mi je swobodnie edytować?

4. I czego jeszcze muszę się obawiać przed przerzuceniem się na utf8 ?

5. Czy ktokolwiek używa utf-16? Czy to nie byłoby ułatwienie sobie życia?

6. Po co oni w ogóle wymyślili utf8, powinno być tylko ansi/utf16 smile.gif Ja rozumiem, objętość danych...
grzegorzr
Cytat(konrados @ 16.01.2008, 17:36:06 ) *
1. Od czego mam zacząć by robić strony/bazy danych w utf8? Powiedzmy, że plik php/html mam w utf8, to co z formularzami i dodawaniem danych do mysql? Co mam zrobić by dane były przechowywane jako uft8 a potem pobierać je jako utf8? Jakieś specjalne funkcje na każdym kroku?.

w nagłówku dokumentu html/xhtml (dokładnie w https-equiv) musisz zadeklarować charset=utf-8
2. Czy te wszystkie funkcje stringowe php - np. urlencode, ctype_alnum, html_entity_decode, strlen etc są "unicode-ready"? One dostosują się do kodowania aktualnej strony?

nie wszystkie są unicode ready; poecam zainteresować się hasłem "iconv"
3. A tak w ogóle, to czy phpmyadmin zajarzy, że dane są w utf-8 i pozwoli mi je swobodnie edytować?.

przy twoerzeniu tabel musisz pamiętać o deklaracji systemu porównań dla tabeli i kolumn jako polisch-utf8 (dokładnie nie [pamiętam)
4. I czego jeszcze muszę się obawiać przed przerzuceniem się na utf8 ?.

niczego, wujek google i php.net zawsze służą pmocą smile.gif
5. Czy ktokolwiek używa utf-16? Czy to nie byłoby ułatwienie sobie życia?.

osobiście jeszcze nie musiałem; nie zapominaj o haśle "wydajność"
6. Po co oni w ogóle wymyślili utf8, powinno być tylko ansi/utf16 smile.gif Ja rozumiem, objętość danych...

by żyło się lepiej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.