Ostatnio pracuje nad prostym serwisem, który będzie zawieral system logowania, oraz przechowywal ebooki dostępne po zalogowaniu i tu mam kilka problemow:
1) Szyfrowanie danych z formy
Jak zaszyfrowac dane przesylane z formy do skryptu.
Konkretnie chodzi mi o forme logowania i przesylania hasla przed zhashowaniem, ja wygooglalem tylko ssl. Może istnieje lepsza alternatywa jeśli nie interesuja mnie certyfikaty, a jedynie szyfrowanie polaczenia, aby tekst nie był przesylany w formie jawnej?
1a) Czy ktos moglby mi opisac jak władać ssl’em? Tyle co udalo mi się zorientowac to wystarczy w adresie wpisac https, ale czy mogę jakos wybrac jakim algorytmem te dane będą szyfrowane?
2) Automatyczne wylogowanie po 15 minutach
Jak zrobic wylogowanie użytkownika po nieaktywności np. 15min?
Jedyne co mi przychodzi do glowy to pobierac czas za każdym razem gdy użytkownik wybierze jakis odnośnik i porównywać z poprzednim czasem i na tej podstawie podjąć decyzje o wylogowaniu, ale wydaje mi się ze to kiepskie rozwiązanie m.in. dlatego, ze user może wrócić dopiero po godzinie i przez ten czas sesja będzie aktywna dopóki nie kliknie na jakis link…
3) 24 godzinne konta samo usuwajace
Chciałbym również zrobic cos takiego, aby osobnik z odpowiednimi uprawnieniami mogl generowac 24 godzinne konta, czyli po upływie 24 godzin od zalozenia konto usuwaloby się automatycznie
Pomyślałem o takim rozwiązaniu, ze gdy wyświetlałaby się forma logowania automatycznie uruchamialaby się funkcja z takim zapytaniem do bazy. Pisane takim troche pseudokodem, szczególnie w miejscu na date ale chyba można rozszyfrowac co miałem na mysli:
DELETE FROM table WHERE registertime>=registertime+24h
Ale musi istniec lepsze rozwiazanie, tym sposobem chyba szybko bym zarznal baze…
4) Przechowywanie i wyswietlanie dokumentow
I ostatni problem, jak najlepiej przechowywac oraz wyświetlać ebooki tak, aby tylko osoby uprawnione mialy do nich dostep?
Wystarczy ustawic chmod na folder z pdf’ami?
Gdy będę chciał wyświetlić ebooka to podac do niego pelna ścieżkę dostępu, czy includowac czy jeszcze cos innego?
Troche przydlugi ten post, ale nie potrafie prosciej i przejrzysciej zadawac pytan