Musze zrobić takie zadanie.
Na pierwszej stronie uzytkownik musi sie zalogowac, podac login i haslo:
<htlm> <head> </head> <body> Witaj<p> <form name="login_from" action="cw_3.php" method="post"> <p> nazwa:<input type="text" name="nazwa" maxlength="20" size="20"/> </p> <p> hasło: <input type="password" name="haslo" maxlength="20" size="20"/> </p> <input type="submit" name="zaloguj" value="zaloguj"/> </p> </form> </body> </html>
Potem na nastepnej, po kliknieciu zaloguj, sprawdzana jest poprawnosc zalogowania, jesli login jest taki sam jak haslo to uzytkownik sie zalogowal, jesli nie to sie nie zalogowal i zostaje poproszony o ponowne zalogowanie sie:
<?php php?> <html> <head> <title>PHP - cwiczenie 3 </title> </head> <body> Witaj<p> Otrzymano nastepujace dane:<br> <?php { $_SESSION['zalogowany'] = "tak"; $_SESSION['zalogowany_uzytkownik'] = $_POST["nazwa"]; } else { } php?> </body> </html>
Jesli zalogowanie odbylo sie prawidlowo, uzytkownik moze przejsc dalej do strony z kalkulatorem, gdzie moze wykonac cztery proste dzialania. Jednakze strona z kalkulatorem tez musi sprawdzac cz uzytkownik sie zalogowal wczesniej czy nie, jesli nie, ma go przeniesc przy pomocy refresh w mecie na strone logowania, jesli tak to ma mu pokazac kalkulator. Jak na razie zrobilem kalkulator. Ma on wygladac tak ze na samej gorze jest napisane "Witaj nazwa_uzytkownika", ponizej dzialanie i wynik dzialania, pod warunkiem, ze uzytkownik wczesniej wklepal cos w ten kalkulator, jesli nie to nie ma byc nic, a ponizej formularz z tym kalkulatorem.
<?php $a=$_POST["a"]; $b=$_POST["b"]; $dzialanie=$_POST["dzialanie"]; $wynik; if($a=='' && $b=='') { ; } else if($a=='' || $b=='') { } else if ($dzialanie==1) { $wynik=$a+$b; } else if($dzialanie==2) { $wynik=$a-$b; } else if($dzialanie==3) { $wynik=$a*$b; } else if($dzialanie==4) { $wynik=$a/$b; } ?> <form action="<?= $PHP_SELF ?>" method="POST"> <p> <input type="text" name="a" maxlength="20" size="20"/> </p> <select name="dzialanie"> <option value="1">+ -dodawanie</option> <option value="2">- -odejmowanie</option> <option value="3">* -mnożenie</option> <option value="4">/ -dzielenie</option> </select> <p> <input type="text" name="b" maxlength="20" size="20"/> </p> <input type="submit" name="zaloguj" value="zaloguj"/> </form>
Jak widac udalo mi sie zrobic tylko kalkulator. Nie wiem jak to zrobic, zeby on sprawdzal, czy zytkownik wczesniej sie zalgowal i jak go przekierowac jesli sie nie zalogowal na strone logowania.
Nie wiem tez czy prawidlowo uzylem $PHP_SELF, w zadaniu bylo napisane, ze trzeba uzyc, to uzylem, ale nie jestem pewien czy o to chodzi.
Jesli ktoś moglby mi pomoc to bylbym szalenie wdzieczny