Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] kopiowanie bazy do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
northwest
Witam,
Czy wiecie może jak skopiować zawartość bazy danych z jednej do drugiej?? (np. mam bazę danych "baza1" i chce skopiować wszystkie jej rekordy do bazy danych "baza2"). Wie ktoś może jak to zrobić w php??

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam North
Neeke
jak masz phpmyadmin to poszukaj w nim opcji exportowania ...a adalej bedziesz wiedzial.... smile.gif
northwest
tylko ja chce zrobić coś takiego w php - bez udziału innych skryptów winksmiley.jpg
jastu
a może bez udziału skryptów - tylko mysql ? Jeśli jest to możliwe to chętnie się dowiem jak - może sheduler ?
northwest
tzn miałem na myśli że bez udziału jakiś innych skryptów prócz swoich;) chce zrobić sobie narzędzie do archiwizacji
danych - uruchamiane co jakiś czas z crona...
Hazel
1. Wykonujesz zapytanie SHOW TABLES i kopiujesz wynik do tablicy w PHP.
2. Pętlą przejeżdżasz wszystkie tabele jakie masz i do każdej wykonujesz zapytanie SELECT * FROM tabela. Kopiujesz wyniki do tablic PHP znów. Stosujesz mysql_fetch_array() lub mysql_fetch_assoc(), aby mieć też nazwy kolumn zapisane (zapiszą się w indeksach).
3. Masz na poziomie PHP wszystkie tabele i ich zawartość.
4. Wybierasz inną baze za pomoca mysql_select_db().
5. Jeśli masz już utworzone wszystkie tabele, wykonujesz odpowiednie zapytania INSERT lub UPDATE (może się przydać klauzula IF EXISTS, a moze też DELETE FROM tabela).

Generalnie, trochę roboty z tym jest. Może poszukaj gotowca w necie (nie wiem, czy masz szanse na znalezienie, ale na logikę to ktoś kiedys mógł wpaść na identyczny pomysł winksmiley.jpg). Jeśli nie rozumiesz któregoś etapu albo ja coś źle zrozumiałem, to wal.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.