LubieWino
20.01.2008, 04:19:43
Tak jak w temacie. Czy dodawanie co chwila komentarzy w kodzie nie spowalnia troche wykonywanie kodu czyli nie spowalnia wyswietlanie stronki?
sanchoo
20.01.2008, 10:34:43
matko z córka
dr_bonzo
20.01.2008, 11:10:12
Na pewno spowalnia - bo parser ma wiecej elementow kodu zrodlowego do przetworzenia, ale jak malutka jest to roznica (w stosunku do np. jednogo polaczenia z baza danych) to sobie sprawdz. Pozatym przed wrzuceniem skryptu na serwer mozesz automatem wyciac z niego komentarze.
batman
20.01.2008, 11:25:37
A czy nie jest tak, że komentarz jest ignorowany przez parser, a jedyne opóźnienie wynika tylko i wyłącznie z nieco większego rozmiaru pliku?
Grzyw
20.01.2008, 11:28:42
Batman ma rację, przecież napotkając komentarz parser analizuje tylko znaki
#,
// lub
/* i jedzie dalej.
Znaki końca linii też spotyka, na przykład

Co do postu Mike'a niżej
Ale numer! Dzięki za info, Mike:)
MitS
20.01.2008, 11:33:06
nie spowalnia ... komentarze są pomijane przez interpreter - czyli tak jak by ich nie bylo - czy może nie mam racji ?
mike
20.01.2008, 11:43:03
Żebyście się kiedyś nie zdziwili

Taka Ciekawostka:
<?php
// ?>
?>
Co się wyświetli?
Cytat
in echo 'out'; ?>
.radex
20.01.2008, 11:44:39
@MitS: Masz rację, ale weź pod uwagę, że parser przetwarza wszystko(więc komentarze też, ale nie traktuje je jako kod!), ale różnica jest minimalna.
starach
20.01.2008, 11:52:31
Mogę się mylić ale wydaje mi się że parser PHP jest wyposażony w swojego rodzaju cache.
Zwróćcie uwagę na czas pierwszego wykonania skryptu po odpaleniu kompa. Niekiedy dochodzi do 2 sekund przy joomli,
natomiast w kolejnych wywołaniach czas parsowania się znacznie zmniejsza. Nie sprawdzałem kody bibliotek PHP,
ale jeśli tak się dzieje to może mieć to związek z keszowaniem kodu który jest częściowo przetworzony czyli na przykład po usunięciu komentarzy.
lszota
20.01.2008, 11:56:28
Każdy jeden znak (bajt) pliku źródłowego musi zostać w jakiś sposób zinterpretowany przez PHP.
Oznacza to, że im większy plik, tym wolniej się wykonuje. Jednak w przypadku komentarzy spowolnienie w praktyce jest niezauważalne.
Jeżeli uważasz, że Twój kod działa zbyt wolno i szukasz sposobu by to poprawić usuwanie komentarzy jest na pewno najgorszym pomysłem.
Zgodnie z tym co pisali poprzednicy, są one usuwane na samym początku przetwarzania kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.