Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy dodawanie co chwile komentarzy nie 'spowalnia kodu' ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LubieWino
Tak jak w temacie. Czy dodawanie co chwila komentarzy w kodzie nie spowalnia troche wykonywanie kodu czyli nie spowalnia wyswietlanie stronki?
sanchoo
matko z córka biggrin.gif
dr_bonzo
Na pewno spowalnia - bo parser ma wiecej elementow kodu zrodlowego do przetworzenia, ale jak malutka jest to roznica (w stosunku do np. jednogo polaczenia z baza danych) to sobie sprawdz. Pozatym przed wrzuceniem skryptu na serwer mozesz automatem wyciac z niego komentarze.
batman
A czy nie jest tak, że komentarz jest ignorowany przez parser, a jedyne opóźnienie wynika tylko i wyłącznie z nieco większego rozmiaru pliku?
Grzyw
Batman ma rację, przecież napotkając komentarz parser analizuje tylko znaki #, // lub /* i jedzie dalej.
Znaki końca linii też spotyka, na przykład smile.gif

Co do postu Mike'a niżej
Ale numer! Dzięki za info, Mike:)
MitS
blinksmiley.gif
nie spowalnia ... komentarze są pomijane przez interpreter - czyli tak jak by ich nie bylo - czy może nie mam racji ?
mike
Żebyście się kiedyś nie zdziwili tongue.gif

Taka Ciekawostka:
  1. <?php
  2.  
  3. ini_set('display_errors', 1);
  4.  
  5. echo 'in';
  6.  
  7. // ?>
  8.  
  9. echo 'out';
  10.  
  11. ?>

Co się wyświetli?
Cytat
in echo 'out'; ?>
.radex
@MitS: Masz rację, ale weź pod uwagę, że parser przetwarza wszystko(więc komentarze też, ale nie traktuje je jako kod!), ale różnica jest minimalna.
starach
Mogę się mylić ale wydaje mi się że parser PHP jest wyposażony w swojego rodzaju cache.
Zwróćcie uwagę na czas pierwszego wykonania skryptu po odpaleniu kompa. Niekiedy dochodzi do 2 sekund przy joomli,
natomiast w kolejnych wywołaniach czas parsowania się znacznie zmniejsza. Nie sprawdzałem kody bibliotek PHP,
ale jeśli tak się dzieje to może mieć to związek z keszowaniem kodu który jest częściowo przetworzony czyli na przykład po usunięciu komentarzy.
lszota
Każdy jeden znak (bajt) pliku źródłowego musi zostać w jakiś sposób zinterpretowany przez PHP.
Oznacza to, że im większy plik, tym wolniej się wykonuje. Jednak w przypadku komentarzy spowolnienie w praktyce jest niezauważalne.

Jeżeli uważasz, że Twój kod działa zbyt wolno i szukasz sposobu by to poprawić usuwanie komentarzy jest na pewno najgorszym pomysłem.
Zgodnie z tym co pisali poprzednicy, są one usuwane na samym początku przetwarzania kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.