Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][problem]Sprawdzanie zdjęć przed uploadem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NIXin
Witajcie!

Mam pewien formularz dodawania.
Mamy następujące pola:
-Nazwa
-Opis
-Zdjecie Glowne
-Zdjecie1
-Zdjecie2
-Zdjecie3
-Zdjecie4
-Zdjecie5

Strona jest oparta na frameworku CodeIgniter. Na pola tekstowe Nazwa i Opis, jest wykorzystana Walidacja. Natomiast muszę zrobić tak, aby wszystkie zdjęcia zostały uploadowane, jednak przed tym ma być sprawdzone czy wszystkie mają odpowiednie rozszerzenie, wielkość i wymiary. Wydaje mi się, że jedynym i najlepszym rozwiązaniem jest zrobić to na JS, czyli sprawdza czy wszystkie zdjecia sa ok i dopiero zaczyna upload. Jezeli ktores ze zdjec jest nieprawidlowe pojawia sie koło tego pola napis.

Jeżeli wszystkie zdjęcia są ok i zostały uploadowane, wszystko zostaje dodane do bazy.

Bardzo proszę o pomoc, borykam się z tym problemem już blisko tydzień i dalej nie mogę znaleść sensownego rozwiązania.

Pozdrawiam!
c0cr0ach
Skorzystaj z klasy Upload Code Ignitera. W parametrach znajdujących się w tablicy $config masz możliwość ustawienia dozwolonego typu pliku, a takze maksymalnego rozmiaru. Nie wiem, w jakim celu szukasz innych rozwiązań, skoro istnieją gotowe:

File Uploading Class

Myśl, że z zapisem danych do bazy dasz sobie radę.

Pozdrawiam
NIXin
Ty nie rozumiesz o co chodzi... Wytłumacz w takim razie jak to zrobić, multiupload + wyswietlanie bledu gdy jakies zdjecie ma za duzy rozmiar, za duze wymiary, przerwanie uploadu i wyswietlenie tego bledu na stronie.

Jeżeli się myle i wiesz o co michodzi, jeszcze raz prosze wytlumacz dokladnie jak to zrobic i powiazac z walidacja.

Btw. No i jak np zrobisz, ze jezeli nei wypelniles wszystkich "inputow file", wyswietli blad Pole X jest wymagane, jezeli ma za duzy rozmiar Pole X ma za duży rozmiar. Jezeli wyswietli sie jakikolwiek blad byle jakiego pola, zadne zdjecie ma nie zostac uploadowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.