CREATE TABLE `newsy` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `tytul` varchar(30) NOT NULL, `wstep` varchar(100) NOT NULL, `tekst` varchar(100) NOT NULL, `data` date NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=1 ;
Plik dodawanie.php :
<html> <head> <title>Dodawanie danych do bazy danych</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" /> </head> <body> <?php require_once("KonfigurujBaze.php"); $tytul = $_POST['tytul']; $wstep = $_POST['wstep']; $tekst = $_POST['tekst']; $zapytanie = "INSERT INTO newsy VALUES (NULL, '".$tytul."', '".$wstep."', '".$tekst."', '".$data."')"; Poniżej możesz dodać nową wiadomość</h1>"); } ?> <p><h2>Wpisz swoją wiadomość do bazy danych</h2> <form action="dodawanie.php" method="post"> Tytuł artykułu:<input type="text" name="tytul"><br /> Wstęp do artykułu:<textarea name="wstep" cols="40" rows="10"> </textarea><br /> Tekst artykułu:<textarea name="tekst" cols="40" rows="10"> </textarea><br /> <input type="reset" name="reset" value="Wyczyść"><br /> <input type="submit" name="submit" value="Dodaj"><br /> </form> </body> </html>
Chodzi mi o prosty skrypt dodawania danych do bazy, na razie bez żadnych zabezpieczeń.
Co tu jest nie tak?
Dane dodaje owszem, ale oprócz id i daty, reszta jest pusta.
Zarówno pisanie $tytul = $_POST['tytul'];, jak i
$tytul = $_POST[tytul]; nic nie daje.
Albo coś mam źle w bazie danych ustawione albo w tym zapytaniu.
magic_quotes mam na off, jeśli to jest potrzebne.
Serwer mam na kompie.