Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] sprawdzanie czy rekord istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
petylyl
Mam taki kod:

Kod
$uchwyt = mysql_query("SELECT COUNT(u_name) FROM 'users' WHERE u_name = $login");
  $row = mysql_num_rows($uchwyt);

if ($row == 1)
  {
      echo "Istnieje już użytkownik .'$login' w bazie. Wybierz inna nazwę uzytkownika!";
          echo '
  ';
          echo '<a href="rejestracja.php" title="Powrót do formularza rejestracyjnego...">Powrót do rejestracji</a>';
  }

elseif ($row == 0)
  {
  echo 'Wykonanie skryptu';
  }

chciałbym sprawdzić, czy uzytkownik istnieje w bazie. Niestety cały czas nawet jeśli istnieje w bazie np. użytkownik Admin, skrypt wykonuje drugą instrukcję elseif. Gdzie jest błąd?
uli
Cytat(b4x @ 28.01.2008, 14:47:07 ) *
Ahh gibnęło mi się zaraz napiszę ;-)

Jak tylko wymyślisz? - co to za nabijanie postów?!?!?!?!

1. <?php
  2. $uchwyt = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE u_name = '$login'");
  3. ?>

Albo robisz count, albo mysql_num_rows
petylyl
Kod
$uchwyt = mysql_query("SELECT * FROM 'users' WHERE login = $login");
$row = mysql_num_rows($uchwyt);

if ($row = 1)
{
    echo "Istnieje już użytkownik .'$login' w bazie. Wybierz inna nazwę uzytkownika!";
        echo '<br />';
        echo '<a href="rejestracja.php" title="Powrót do formularza rejestracyjnego...">Powrót do rejestracji</a>';
}

elseif ($row = 0)
{
echo 'Wykonanie skryptu';
}

Hm, zrobiłem takie coś, ale jest problem. Uzytkownik istnieje w bazie (Adin) i wiświetla się komunikat o tym, że istnieje. Jeśli natomiast wpisze nazwę innego uzytkownika np. Admin333, to także wyświetla sie ten komunikat pomimo, że użytkownik nie istnieje a więc $row = 0.
SirZooro
Hehe, klasyczny błąd - użycie przypisania (=) zamiast porównania (==) w instrukcji if. Sam kiedyś się męczyłem z podobnym błędem smile.gif
petylyl
Niestety dalej to samo. Czy jest to = czy znak identyczości == zawsze wykonywany jest komunikat "Wykonanie skryptu", pomimo, że użytkownik istnieje i liczba rekordów == 1.
nospor
Masz blad zapytania. POwinno byc:
  1. <?php
  2. $uchwyt = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE login = '$login'") or die(mysql_error());
  3. ?>

uzywaj wlasciwego bbcode
popraw tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole
petylyl
Dziekuję za pomoc. Teraz działa aż miło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.