Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Zapisywanie daty z czasem do bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak można zapisać z poziomu php do bazy mysql aktualną datę z czasem oraz
jak ją później odczytać?

Pozdrawiam

Ps. Jak można to prosiłbym również linki do jakiś artykułów/tutorialów na ten temat po polsku
Wieviór
date
poxrimex
znam funkcję date(), ale chodzi mi o przykład jak zapisać ja do mysql i później odczytać
bamboo
ja to robie tak
zapisuje aktualną date w zmiennej:
  1. <?php
  2. $data=date('Y.m.d');
  3. ?>

(oczywiście jak chcesz możesz zmodyfikować format)

gdy mam np formularz dodajacy newsa do bazy to dodaje ukryte pole "data" o wartości $data, formularz przekazuje dane na następną strone na której skrypt wysyła zapytanie do bazy z tymi danymi...
Wieviór
poxrimex - spróbuj czasem coś sam porobić.
poxrimex
no a jakby to zrobić TIMESTAMP gdzie muszę wpisać przy tworzeniu kolumny to i wpisywaniu do bazy danych rekordu?
nospor
Cytat
no a jakby to zrobić TIMESTAMP gdzie muszę wpisać przy tworzeniu kolumny to i wpisywaniu do bazy danych rekordu?
Przeczytaj to i postaw sie jako osoba, ktora nie siedzi ci w glowie i nie wie oczym myslisz. Zrozumialbys wowczas to co sam napisales? Czy cięzko jest uzyc przecinka, kropki? Czy nie mozna tego rozbic na dwa zdania ktore cos niosą? Przeciez to co napisales to belkot pijaka (bez obrazy)

Z racji ze ja nie kumam oco pytasz to napisze tak:
by wlozyc aktulany czas do bazy danych nie potrzebujesz php. Uzyj mysqlowego NOW().

1. INSERT INTO tabela(polezdatalubczasem) VALUES (NOW())
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.