Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książka adresowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
scrypt
Siemka,

Pisze coś ala system poczty elektronicznej. Ma to związek z systemem MLM (mailing list manager), który stworzyłem. Pozwala on na zarządzaniu e-mailami i tworzenie z nich czegoś na wzór list subskrypcji. Stworzyłem formularz do przesyłania e-maili wraz z możliwością ich zapisywania i ponownego wykorzystania. Mam tylko problem z tym, by umożliwić użytkownikowi zamiast wpisywać ręcznie adresata e-mail, użycie stworzonej wcześniej ksiązki adresowej lub zaimplementowanie w polu "do" wybranej przez niego listy e-maili, którą sobie stworzył. Przydała by mi się jakaś podpowiedź jak by to można zrobić. Największym problemem nie jest przekazanie przykładowego adresu tylko całej listy adresów.

Konkretnie chodzi o to, że jest strona z formularzem do wysyłania maili taka jak np. na wp.pl i tak jak tam chce zaimplementować guzik "książka adresowa". Po jego naciśnięciu mają się pojawić wszystkie e-maile wpisane przez użytkownika do bazy (skrypt ktory to umożliwia mam napisany). Po naciśnięciu jednego z nich ma się on pojawić w polu "Do" czy tam z angielskiego "TO". Problem głównie jest by przesłać w obrębie jednego okna tym sposobem kilka adresów, ponieważ w pole "TO" prócz samego adresu musi dodawać srednik by oddzielnic adresatów e-maila.

Drugi problem to by zaimplementować guzik "wybierz z dostępnych list subskrypcji". Po naciśnięciu pojawią się nazwy grup e-mail stworzone wcześniej przez użytkownika (skrypt ktory to umozliwa mam napisany) i po wybraniu jednej z nich w polu "DO" pojawiaja sie wszystkie e-maile z danej grupy.

p.s. AJAXA nie znam. JAVA obecnie też nie zbyt. Myślałem o jakimś gotowcu z netu, ale nic co by mi odpowiadało nie znalazłem.
l0ud
Więcej konkretów, napisz mniej więcej jak działa ten system i czego konkretnie nie wiesz - czy jak to rozwiązać po stronie użytkownika, czy nie wiesz jak np. zapisać w kodzie listę adresów.
luniak
Najlepiej byłoby chyba zrobić skrypt w ajax'ie który wykorzystywałby skrypt w php operujący na bazie danych mysql w której użytkowinik mógłby stworzyć sobie listę kontaktów .

Jak masz jakieś konkretne pytania jak to zrobić to pisz do mnier na gg:7044182 jak tylkko będę to postaram Ci się pomóc

Dlatego napisałem żebyś sie do mnie odezwał wytłumaczył co i jak a ja bym ci zrobił ten mechanizm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.