Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zmiana pola e-mail na numer... jak zrobić
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil90
Mam prosty formularz i mam tam pole "Adres e-mail PayPal" w tym polu jak wiadomo wpisuje się litery wraz z "@" i problem polega w tym że ja to pole zmieniłem na "Numer konta E-Gold" i teraz powinno tam się wpisywać same cyfry, ale jak się wpisze cyfry to po zatwierdzeniu formularza wyskakuje błąd że zły jest e-mail, jak mogę zmienić ustawiania tego pola na cyfry? Czy problem tkwi w skrypcie czy raczej bazie danych?

Kod
[/b]
// funcion para validar email
function ValidaMail($pMail) {
     if (ereg("^[_a-zA-Z0-9-]+(\.[_a-zA-Z0-9-]+)*@+([_a-zA-Z0-9-]+\.)*[a-zA-Z0-9-]{2,200}\.[a-zA-Z]{2,6}$", $pMail ) ) {
        return true;
     } else {
echo "Ingresa un mail valido"; exit();
     }
}
[b]

Problem tkwi zapewne w tym.... pomóżcie
Wieviór
Tu masz funkcje, która sprawdza czy treść podana w danym polu jest mailem, więc oczywiście że podaje błąd. Zrezygnuj z niej i będzie ok.
Kamil90
a można ją tylko zmienić? Bo z rezygnacją wiążą się następne zmiany w pliku register.php(formularzu)
dziurson
zawsze możesz przerobić wyrażenie regularne

Kod
ereg("^[0-9-]{1,20}$", $pMail )

1,20 zamień na to ile ma być cyfr
Kamil90
ma byc od 5 do 9 cyfr to co wpisac?
dziurson
Kod
ereg("^[0-9-]{5,9}$", $pMail )
nospor
Cytat
ma byc od 5 do 9 cyfr to co wpisac
blinksmiley.gif
Przeciez ci napisali. Mogles chociaz sprobowac...

No ale ja nie wtej sprawie.
Zamykam. Brak znacznika w tytule. Przeslij moderatorowi poprawny tytul a zapewne otworzy.

edit: otwieram
Kamil90
mam teraz następujący kod:
<code>
// funcion para validar email
function ValidaMail($pMail) {
if (ereg("^[0-9-]{5,9}{:content:}quot;, $pMail ) {
return true;
} else {
echo "Ingresa un mail valido"; exit();
}
}
</code>
i wyskakuje mi błąd:

Parse error: syntax error, unexpected '{' in /home/k/a/s/kasaonline/www/funciones.php on line 37

czyli że gdzieś brakuje klamerki :/

edit: już wiem co było źle, komunikat o błędzie w 37 lini już nie wyskakuje ale za to funkcja dalej nie działa... :/
anonim1133
pokaż to co porawiłęś i stosuj znaczniki [code] czy tam [php] bo jak mod jakiś wpadnie to Ci pewno łeb ukręci tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.